Vauvapaketti lahjaksi kaikille vauvoille

Kulttuurikeskus ARX ja Hämeenlinnan taidemuseo ovat suunnitelleet yhteistyössä Vauvapaketin lahjaksi kaikille Hämeenlinnaan syntyville vauvoille.

Hämeenlinnan kaupunki jakaa vauvapakettia vuoden 2023 alusta alkaen kaikille Hämeenlinnassa syntyville vauvoille neuvoloiden kautta raskausviikosta 28 eteenpäin. Paketti on suunniteltu tänä vuonna osana taidemuseon 70-vuotisjuhlaa. Ensimmäisenä jakovuonna juhlitaan myös 10-vuotiasta Hämeenlinnan kaupungin UNICEFin lapsiystävällinen kunta -tunnustusta sekä Kulttuurikeskus ARXin 20-vuotista lastenkulttuurityötä.

Lahjan tarkoitus on rikastuttaa vauva-aikaa tarjoamalla taidetoimintaa ja menetelmiä, jotka tukevat vanhemman ja vauvan vuorovaikutusta. Lahjaan kuuluu mm. vauvavihko, joka toimii perheen vauvakirjan liitteenä, ja tarjoaa vaihtoehtoisia tapoja dokumentoida yhteistä aikaa lapsen kanssa. Vauvapaketti sisältää myös vauvalle yllätyksen ja tarjoaa koko perheelle ensimmäiseen ikävuoteen asti leikkiä ja ihmettelyä taiteen näkökulmasta. Paketin ovat suunnitelleet taidekasvattajat Kataja Ekholm ja Sarina Pulkka.

ARXin ja taidemuseon yhteinen projekti toimii kutsuna vauvaperheille hakeutua taiteen ja kulttuurin äärelle: osallistua säännölliseen toimintaan tai vierailla näyttelyissä ja tapahtumissa. Paketista löytyy esittely ARXin lastenkulttuuripalveluista, jotka ovat aina maksuttomia. Perheet myös toivotetaan tervetulleiksi kaupungin museoihin Vauvapaketista löytyvillä vuosikorteilla, joilla vanhemmat pääsevät ilmaiseksi taidemuseon lisäksi kaupunginmuseon kohteisiin vuoden ajan. Vauvapaketin ja neuvolayhteistyön myötä ARXin yhteistyössä kulttuurilaitosten kanssa tuottama kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuuripolku ulottuu uuden kuntalaisen ensimmäisiin kuukausiin ja jopa sitä edeltävään raskausaikaan.

Taidemuseo on saanut Vauvapaketin toteutusta varten Museoviraston avustuksen ammatillisesti hoidettujen museoiden innovatiivisiin hankkeisiin. ARXissa neuvolayhteistyötä kehitetään osana Opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa Kulttuuripolkua. Hämeenlinnan kaupunki tulee jatkossa jakamaan vauvapakettia kaikille Hämeenlinnalaisille syntyville vauvoille.

YHTEYDENOTOT JA LISÄTIEDOT:

Kulttuurikeskus ARXin taidekasvattaja Sarina Pulkka, p. 040 8696 412, sarina.pulkka@hameenlinna.fi

Taidemuseon johtaja Jenny Valli, puh. 040 547 1965, jenny.valli@hameenlinna.fi

Kolme vauvaa valkoisella taustalla
Kuvateksti: Ryömi, konti – Viesti vauvuudesta -näyttely avautuu Hämeenlinnan taidemuseossa 15.11. Kuva, Päivi Setälä, Kruunupään lastenkulttuurikeskus-

Ennakkotietona Hämeenlinnan taidemuseo toivottaa vauvat ja vauvaperheet tervetulleeksi museolle 15.11. avautuvaan Ryömi, konti – viesti vauvuudesta -näyttelyyn. Ryömi, konti – viesti vauvuudesta on vauvoille ja heidän perheilleen suunniteltu elämyksellinen tila. Lastenkulttuurikeskus Kruunupään luoma teos on turvallinen kaiken ikäisille vieraille ja sisältää videoteoksen sekä veistoston, josta on löydettävissä erilaisia tuntemuksia, ääniä ja reittejä. Videolla nähtävät vauvojen liikeradat ja kohtaamiset perustuvat alle 1-vuotiaiden vauvojen toimintaan Vauvojen värikylpy® -työpajassa.