Vuosi 2023 on ARXin juhlavuosi

Lasten, nuorten ja perheiden kulttuuri palveluja Hämeenlinnassa tuottava Kulttuurikeskus ARX täyttää tänä vuonna 20 vuotta. ARX juhlistaa pyöreitä vuosiaan erilaisten tapahtumien myötä sekä julkaisemalla ARX juhlistaa pyöreitä vuosiaan erilaisten tapahtumien myötä sekä julkaisemalla kahdenkymmenen ARX x 20 -kulttuuritekojen sarjan. Ensimmäisinä tekona nostetaan esille Vauvapaketti, jota on tammikuusta lähtien jaettu Hämeenlinnan neuvoloissa. 

ARXin kaksikymmentä juhlavuoden tekoa, 1/20 Vauvapaketti:

Kulttuurikeskus ARX ja Hämeenlinnan taidemuseo ovat suunnitelleet yhteistyössä Vauvapaketin lahjaksi kaikille Hämeenlinnaan syntyville vauvoille.

Hämeenlinnan kaupunki on jakanut Vauvapakettia vuoden 2023 alusta lähtien kaikille Hämeenlinnassa syntyville vauvoille neuvoloiden kautta raskausviikosta 28 eteenpäin. Lahjapaketin tarkoitus on rikastuttaa vauva-aikaa tarjoamalla taidetoimintaa ja menetelmiä, jotka tukevat vanhemman ja vauvan vuorovaikutusta. Samalla Vauvapaketti esittelee kulttuuritarjontaa vauvaperheille ja kutsuu osallistumaan ARXin ja taidemuseon palveluihin.

Paketista löytyy Vauvavihko, joka on suunniteltu tukemaan vauvan ja vanhemman varhaista vuorovaikutusta taiteen keinoin. Vauvapaketti sisältää myös puisen koristeen sekä Hämeenlinnan kaupungin museoiden vuosikortit kahdelle. Vauvapaketin kuvamaailma perustuu taidemaalari Maija Isolan teoksiin. Paketin ovat suunnitelleet taidekasvattajat Sarina Pulkka ja Kataja Ekholm. 

Vauvapaketti. Kuvassa kassi, ARX-esite, Vauvavihko ja puinen koriste.

Kaksikymmentä vuotta täyttävä ARX

Kulttuurikeskus ARX perustettiin kaksikymmentä vuotta sitten Hämeenlinnan Kulttuurikeskuksen lastenkulttuuritoimintojen ympärille.  Sen ytimen muodostivat kuvataide- ja käsityökoulu Aimo, käsityökeskus Into ja Hämeen linnan lastentapahtuma (myöhemmin Hippalot), mutta mukana oli alusta saakka laaja verkosto kulttuuri- ja taidetoimijoita. Fyysisesti ARXin kulttuurikeskustoimintaa kehittiin osana Verkatehdas-hanketta. Tavoitteena oli luoda kulttuurivaikuttaja-, palveluntuottaja- ja sateenvarjo-organisaatio, joka kerää yhteen erilaisia lastenkulttuurin ja taidekasvatuksen yhteisöjä ja toimijoita. 

Vauhdikkaan startin ARXille antoi Opetusministeriön tekemä päätös lastenkulttuuria kehittävän kansallisen Taikalamppu -verkoston rahoituksesta. Ministeriö valitsi vuonna 2003 kuusi eri puolilla Suomea sijaitsevaa jäsentä Taikalampun ensimmäiselle kolmivuotiskaudelle. Kulttuurikeskus ARX oli yksi valituista kehittäjäkeskuksista. Festivaalien ja tapahtumien kehittämistehtävän lisäksi ARXille annettiin kaupungin esityksen mukaisesti myös koko verkoston hallinnointi- ja tiedottamistehtävä.

24.2.2003 Hämeenlinnan kaupunginhallitus päätti Juha Isosuon ehdotuksen mukaisesti, että se antaa kulttuurikeskuksen tehtäväksi käynnistää Hämeenlinnan lastenkulttuurikeskus ARXin toiminta ja valtakunnallisen Taikalamppu -verkoston koordinointi. Näin ARXin toiminta sai virallisesti alkunsa.

Nykyisin Taikalamppu -verkoston tilalla toimii vuonna 2015 perustettu Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Liittoon kuuluu 36 lastenkulttuurikeskusta eri puolilta Suomea.

Muistatko ARXin alkuaikoja?

Juhlavuoden aikana ARX-tiimi kaivelee arkistojaan ja haastattelee ARXin alkuaikojen kehittämistyöhön osallistuneita henkilöitä. Mikäli sinulla on tietoja ja muistoja ARXin perustamisesta, ota meihin yhteyttä! 

Yhteydenotot:

Minna Haveri, lastenkulttuuripäällikkö 

p.  040 8696 374

minna.haveri@hameenlinna.fi