Leikin varjolla 31.10.-9.12.2023

Galleria ARXin loppuvuoden näyttelyssä kävijät pääsevät lempeän hämärään varjojen maailmaan. Leikin varjolla -näyttelyssä on kolme kokonaisuutta, joissa päärooli on varjoilla. Kävijät pääsevät myös itse tekemään varjokuvia ja säätämään teoksia.

Osa näyttelyn kokonaisuuksista on HIL-taideryhmien harrastajien tekemiä. Harrastuksissa on tehty osia Varjopyörään ja Unennäkijöiden maahan. Varjopyörässä piirrokset ja kolmiulotteiset kuvat pyörivät tehden seinään mielikuvituksellisia varjoja. Mukana on myös juna, jonka vauhtiin kävijät voivat leikata omia paperihahmoja tai -muotoja ja seurata millaisia varjoja ne synnyttävät.

Unennäkijöiden maa koostuu HIL taideryhmien harrastajien keramiikkateoksista. Kokonaisuudessa on paloista koottu maisema ja sen yläpuolella erilaisten hahmojen, kuten lintujen ja dinosaurusten joukko. Mielikuvituksellisten otusten värillisistä varjoista muodostuu teokseen kolmas ulottuvuus, joita kävijät pääsevät säätelemään.

Kolmannen kokonaisuuden päähenkilöinä ovat kävijät itse. Suuressa Varjoleikissä kävijät pääsevät tutkimaan miten ja mistä varjo muodostuu sekä luomaan itsestään erilaisia varjohahmoja.

Näyttely on ARXin omaa tuotantoa ja se ennakoi jo tulevaa Valoilmiö festivaalia. Kokonaisuuksista ovat vastanneet ARXin taidekasvattajat Saana Siivonen, Helinä Tanner, Noora Tirkkonen ja lastenkulttuurikoordinaattori Laura Kauppinen. Teknisestä toteutuksesta on vastannut kulttuuriohjaaja Markku Pirttiniemi ja valoista tekninen tuottaja Juuso Suuronen. Näyttelyn ilmeen on tehnyt graafinen suunnittelija Daniel Sohlman ja lastenkulttuurikoordinaattori Laura Kauppinen.

Leikin varjolla on esillä Galleria ARXissa 9.12. saakka. Näyttely on poikkeuksellisesti kiinni lauantaina 4.11. ja keskiviikkona 7.12. Myös Valoilmiön aikaan näyttelyllä on poikkeusaukioloajat. Näyttely on avoinna 23.11.–25.11. klo 17–21.

HIL eli Harrastus ihan lähellä on Harrastamisen Suomen mallin mukaista toimintaa Hämeenlinnassa. HIL järjestää harrastustoimintaa lapsille ja nuorille koulupäivän