Valoilmiön 2023 ohjelma julkistettu:

1500 lapsen luovuus loistaa Valoilmiön teosreitillä
– tapahtuman identiteetti poikkeaa muista valofestivaaleista

Valotaiteeseen keskittyvä kaupunkifestivaali Valoilmiö herättää talviunille vaipuneen Hämeenlinnan eloon tuomalla katukuvaan 14 valotaideteosta tai muuta festivaalikohdetta. Keskeisenä erona muihin valofestivaaleihin teokset ovat uniikkeja ja ne ovat syntyneet valotaiteen ammattilaisten sekä lasten ja nuorten yhteistyön tuloksena.

Mukana toteuttamassa Valoilmiötä on laaja joukko paikallisia lapsia ja nuoria, jotka tulevat varhaiskasvatus-, koulu- ja harrastusryhmistä. Festivaalin tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat Aimokoulu, Miniteatteri ja HAMK, jonka lasi- ja keramiikkamuotoilun opiskelijat ovat tehneet yhden festivaalin teoksista.

Mukana kotimaisen valotaiteen kärkinimiä ja kansainvälistä osaamista

Valoilmiössä nähdään tänä vuonna kolme teoskokonaisuutta Niko Tiaiselta. Hän on toteuttanut yhdessä HYKin 8.-luokan kuvataiteen valinnaisryhmän kanssa Vanajaveden ylle nousevan teoksen CIVITAS.0001 ja Iittalan yhteiskoulun 5.-9. luokkalaisten kanssa Iittalan lasitehtaan julkisivuun projisoitavan Overlayn. Teokset ovat muodostuneet yhteisissä työpajoissa viime kevään ja tämän syksyn aikana. Valoilmiön tämän vuoden pitäjä on Iittala. Lisäksi Valoasemaksi muuttuvassa linja-autoaseman kulttuuritilassa nähdään Tiaisen pallomeriteos M_OTUS. Ahkerasti kotimaisia ja kansainvälisiä valotaidefestivaaleja kiertävä mediataiteilija toteuttaa tällä kaudella yli 40 teosta ympäri maailmaa.

Tänä vuonna nähdään festivaalin historian ensimmäinen kansainvälinen teos, kun ranskalais-kreikkalaisen valotaiteilijapariskunnan viisitoista värikästä kukkaa eli teos nimeltä The Uprooted syttyy kirkkopuistossa.  Kirkko on oleellinen osa tämän vuoden festivaalia, sisällä kirkossa nähdään Aimokoulun oppilaiden teos Sekalaista seurakuntaa ja kuullaan jokaisena festivaali-iltana paikallisten lasten ja aikuistenkin esittämää musiikkia.

Hämeenlinnan torilla kävijät pääsevät osallistumaan valtavaan valaistuun palloleikkiin Opus Companyn teoksessa Lightsphere. Sibeliuksen puistoon puolestaan kohoaa pinnan alainen maailma, kun taiteilijakollektiivi Flowers of Life ja hämeenlinnalaiset, oululaiset ja vantaalaiset lapset ovat yhdistäneet voimansa jättiteokseen.

Hämeenlinnan taidemuseo on mukana Valoilmiössä tarjoamalla kävijöille maksuttoman sisäänpääsyn Camilla Vuorenmaan Joustava sydän -näyttelyyn. Puukaiverrukseen pohjautuvien maalausten lisäksi esillä on uv-valossa hohtavia teoksia.

Teosten lisäksi marraskuun pimeydessä kävijöitä ilahduttavat erilaiset esitykset ja kiertävät elämykset. Reivipakun pop up -bileet villitsevät ympäri Hämeenlinnaa, Miniteatterin luomat valohahmot kiertävät reitillä jokaisena iltana ja Aura of Puppetsin jättimäiset nukkeveistokset Varpunen ja Beluga-valas ihastuttavat kävijöitä perjantaina ja lauantaina.

Valoilmiön tuottaa Kulttuurikeskus ARX yhdessä laajan yhteistyöverkoston kanssa. Mukana on hämeenlinnalaisia varhaiskasvatusyksiköitä, peruskouluja ja harrastusryhmiä. Pääyhteistyökumppaneina ovat OP Etelä-Häme, Loimua, Hämeenlinna-Vanajan seurakunta ja Torvinen Showtekniikka. Valoilmiö on saanut Hämeen kulttuurirahaston kärkihankeavustuksen vuosille 2022-2023. Pinnan alla -teoksen yhteistyöprojekti on toteutettu OKM:n hankeavustuksen turvin.

Valotaiteeseen keskittyvä kaupunkifestivaali Valoilmiö järjestetään Hämeenlinnassa toisen kerran 23.-25.11. Teokset sijoittuvat kantakaupunkiin ja Iittalan lasitehtaan alueelle ja ne ovat nähtävissä klo 17-21. Osallistava ja maksuton festivaali on suunnattu kaikille kaupunkilaisille. Teoksia on ollut suunnittelemassa ja toteuttamassa noin 1500 paikallista lasta ja nuorta.

Koko teoskartta ja tarkemmat teoskuvaukset löytyvät osoitteesta: kulttuurikeskusarx.fi/festivaalit/valoilmio