Valoilmiö kiehtoi Hämeenlinnassa

Talvinen Valoilmiö-viikonloppu sai kaupunkilaiset liikkeelle valotaiteen pariin lumesta ja pakkasesta huolimatta.

Valotaiteeseen keskittyvä kaupunkifestivaali Valoilmiö järjestettiin Hämeenlinnassa 23.-25.11. toisen kerran. Teokset sijoittuivat Hämeenlinnan keskustan lisäksi Iittalan lasitehtaan alueelle. Tapahtuman järjestämisestä vastasi Kulttuurikeskus ARX.

Tänä vuonna teoskartalta löytyi esimerkiksi Verkatehtaan rantaan sijoittunut Niko Tiaisen vesiverhoon projisoima CIVITAS.0001, Sibeliuksen puistossa loistanut Flowers of Lifen ja lasten yhteistyössä tekemä Pinnan alla ja torilla ihastuttanut Opus Companyn valtava yhteinen palloleikki Lightsphere, johon osallistui kolmen päivän aikana 4000 kävijää. Hämeenlinnan kirkkoon sijoitettu Aimokoululaisten Sekalaista seurakuntaa -projisointi ja kirkossa esiintyneet Ismo Savimäen kuorot, Sibelius-opiston ja Musiikkiteatteri Spektrin lapset sekä orkesterit keräsivät kirkkoon kolmen illan aikana miltei 8000 kävijää.

Lasten ja nuorten osallisuuteen painottuvan festivaalin teoksia oli tekemässä 1500 lasta ja nuorta Hämeenlinnan kouluista, päiväkodeista ja harrastusryhmistä. Festivaalin aikana kävijät pääsivät tutustumaan valotaiteeseen myös tekemisen ja tutkimisen kautta useissa eri työpajoissa. Valotaide osallisti kaikkia kaupunkilaisia valokuvaamaan ja kuvia jaettiin runsaasti sosiaalisen median tileillä ja ryhmissä.

Valoilmiö herätti viime vuoden tapaan runsaasti kiinnostusta ja sai ihastunutta palautetta. Kaupunkilaiset lähtivät runsaslukuisina tutkimaan teosreittiä varsin talvisesta säästä huolimatta ja lähipuistoihin sijoittuneet teokset saivat ihmiset aivan spontaanisti valotaiteen äärelle. Festivaali keräsi ilahduttavasti kävijöitä lapsiperheistä nuorisoon ja ikäihmisiin asti. Kolmen päivän aikana Valoilmiön teospaikoilla ja työpajoissa kirjattiin yhteensä lähes 35 000 käyntikertaa.

Lisätiedot:

Minna Haveri
lastenkulttuuripäällikkö
Kulttuurikeskus ARX
minna.haveri@hameenlinna.fi
040 8696 374

Opus Companyn Lights Sphere teos koostui valtavista palloista
Opus Companyn Lights Sphere Hämeenlinnan torilla. Kuva Miika Kangasniemi
Niko Tiaisen Civitas.0001 Hämeenlinnan Verkatehtaan rannassa. Kuva Miika Kangasniemi