Ruttu-lumiukot ohjauskepillä

Kotona tehtävät
Kuvataide ja kädentaidot

1) Valitse paperit lumiukkoa varten. Mitä paksumpi paperi, sen paremmin se kestää muotoilua.

2) Kokeile: Papereista saa kuulumaan ääniä, kun niitä huiskuttaa ilmassa tai läpsyttää vasten toisiaan. Pysyyköhän paperi pään päällä, kun kävelee tai menee kyykkyyn?

3) Paperit sukeltavat lumeen. Vie paperit lumen alle ja peitä ne kokonaan lumella. Tallustele papereiden päällä lumessa. Mitähän papereille tapahtuu.

4) Kaiva paperit lumesta ja vie ne sisälle. Papereissa on varmasti lunta. Anna lumen sulaa. Paperit kastuvat. (Voit myös upottaa paperit veteen hetkeksi.)

5) Puristele märistä papereista liika vesi pois. Muotoile papereista palloja.

6) Työnnä kosteat paperimytyt varovasti grillitikun terävästä päästä yksi ruttu kerrallaan. Voit samalla muotoilla myttyjä. Jätä lumiukon runko nyt kuivumaan, niin, että mytyt ovat grillitikun terävässä päässä. Yläpuolelle jää ohjauskeppi.

7) Valmista hattu. Paperisista muffinsivuuista saa muotoiltua erilaisia hattuja rypistelemällä tai leikkaamalla. Hattuun voi tehdä lierin karkkipapereista. Kahdesta karkkipaperista saa pyöreän lierin, kun yhdistää haitariksi taitellut paperit keskeltä yhteen langalla ja levittää sen sitten auki. Langalla saa sidottua lierin kiinni grillitikkuun.

7) Tee reikä hakaneulalla muffinssivuuan pohjaa, että vuokapaperi pysyy ehjänä.

8) Kuivuneelle lumiukon rungolle kiinnitetään nappi grillitikun terävään kärkeen, jotta lumiukko saa tukea pysyäkseen pystyssä.

9) Koristele lumiukko. Kiinnitä pippurisilmät ja pippurinapit takkiin. Rakenna helmistä tai langasta nenä ja suu. Voit myös piirtää kasvot ja kuvioida lumiukon haluamallasi tavalla.

10) Sitten lumiukot ovatkin valmiina seikkailuihin.

Tarvikkeet: paperia, grillitikkuja, liimaa, pippureita, paperisia muffinsivuokia, villalankaa

Katso myös Ruttu-pingviini ohjauskepillä.