Ruttu-pingviini ohjauskepillä

Kotona tehtävät
Kuvataide ja kädentaidot

Valitse paperit pingviiniä varten. Mitä paksumpi paperi, sen paremmin se kestää muotoilua.

1) Kokeile: Papereista saa kuulumaan ääniä, kun niitä huiskuttaa ilmassa tai läpsyttää vasten toisiaan. Pysyyköhän paperi pään päällä, kun kävelee tai menee kyykkyyn?

2) Pingviinin tarvittavat paperin osat (pää, siivet, alavartalo ja valkoinen vatsa) sukeltavat lumeen. (Voit myös upottaa paperit veteen hetkeksi.) Vie paperit lumen alle ja peitä ne kokonaan lumella. Tallustele papereiden päällä lumessa. Mitähän papereille tapahtuu?

3) Kaiva paperit lumesta ja vie ne sisälle. Papereissa on varmasti lunta. Anna lumen sulaa. Paperit kastuvat.

4) Puristele märistä papereista liika vesi pois. Muotoile papereista kaksi palloa ja kahdet siivet. Rutista myös valkoinen vatsapaperi ryppyiseksi ja pehmeäksi.

5) Työnnä kosteat paperimytyt varovasti grillitikun terävästä päästä yksi ruttu kerrallaan. Voit samalla muotoilla myttyjä. Ensin pää, sitten valkoinen vatsakappale kiinni vain toisesta päästä, sitten siivet ja pingviinin alavartalo, ihan lopuksi valkoisen vatsakappaleen toinen pää taitellaan kiinni grillitikkuun, näin pingviinin etupuolelle syntyy valkoinen essu. Jätä pingviinin runko nyt kuivumaan niin, että mytyt ovat grillitikun terävässä päässä. Yläpuolelle jää ohjauskeppi.

6) Kuivuneelle pingviinille kiinnitetään nappi grillitikun terävään kärkeen, jotta se saa tukea pysyäkseen pystyssä.

7) Liimaa pieniin nappeihin pippurit – niistä saa hauskat silmät. Väritä tulitikku oranssilla ja liimaa se pingviinille nokaksi.

8) Pingviini on valmis jäätikölle!

Tarvikkeet: paperia, grillitikku, liimaa, nappeja, pippureita, tulitikku

Katso myös Ruttu-lumiukot ohjauskepillä