Satumaailman elävöittäminen: äänet

Kotona tehtävät
Mediataide ja mediakasvatus
Teatteri ja ilmaisu

Olemme luoneet satumaailman elävöittämistä varten kolmiosaisen ohjeen, jonka avulla saat ideoita tarinan keksimiseen sekä erilaisten efektien tekemiseen. Voit käyttää ohjeita erilaisten leikkien ja esitysten elävöittämisessä yhdessä tai erikseen.

Ohjeen ensimmäisessä osassa luodaan tarina. Kun tarinasi on valmis, voit harjoitella sen pohjalta esityksen tai kuvata vaikka tarinallisen videon. Voit vahvistaa esityksen tunnelmaa lisäämällä mukaan ääni- ja valoefektejä. Ääni- ja valoefektejä voi käyttää myös osana leikkiä, vaikka et tekisikään valmista esitystä. Toivotamme kaikille luovia ja iloisia esityshetkiä!

Osa 1: TARINA
Osa 2: ÄÄNET
Osa 3: VALOT


Osa 2/3: Äänet

Tarinankerrontaa voi vahvistaa monenlaisin äänin. Äänet voivat kertoa paikasta, jossa tarinan hahmo seikkailee. Hahmon puheääni kertoo hahmosta ja antaa sille luonnetta. Äänellä voi myös ennakoida tulevia tapahtumia ja sillä voi luoda tarinaan tunnelmaa.

Ääniä voi tehdä itse laulaen, soittaen tai muuten äännellen. Niitä voi myös nauhoittaa älylaitteella, jolloin voit toistaa ääniä halutessasi.

VINKKI: Internetistä löytyy myös mahtava äänien arkisto. Yleisradiokin on jakanut omia äänitiedostoja vapaasti käytettäväksi freesound.org -sivustolla. Voit etsiä ääniä sieltä tai jostain muusta haluamastasi ääniarkistosta. Kirjautumalla freesound.org -sivustolle voit ladata sieltä ääniä tai luoda omia äänikirjastoja ja käyttää niitä vapaasti osana omia teoksiasi. Sivustolta löytyy myös jonkun verran musiikkia. Freesound -sivustolta voi hakea ääniä useilla eri kielillä ja myös suomeksi. Mieti tarinaasi. Millaisia ääniä voisit liittää siihen? Etsi hakusanoilla erilaisia ääniä. Olisiko jokin niistä hyvä?

Huomioithan, että jotkut äänet ja suurin osa musiikista on tekijänoikeudenalaista materiaalia, jolloin niiden tallentaminen osaksi uutta kokonaisuutta ei ole sallittua.

Musiikki

Musiikki luo tunnelmaa. Musiikkia voi käyttää niin sanottuna teemana esityksen tai videon alussa ja lopussa. Millainen musiikki sopisi iloisen tarinan teemaksi?

Musiikkia voi käyttää myös tarinan edetessä luomaan tunnelmaa. Millaista musiikkia valitsisit tarinaasi, jos hahmosi olisi vaarassa?

Kokeile freesound.orgin tai jonkin muun ääniarkiston hakutoimintoa. Millaista musiikkia löydät hakusanoilla: ”Iloinen musiikki”, ”surullinen musiikki” tai ”pelottava musiikki”. Sopiko mikään kuuntelemastasi sinun tarinaasi?

Taustaääni

Millainen ääni kuuluisi, jos tapahtumat sijoittuisivat maatilalle, suurkaupunkiin tai vaikka vieraalle planeetalle? Taustaääni voi johdattaa tarinaan ennen kuin tarinan kertominen alkaa. Taustaääntä voi myös vaihtaa silloin, jos hahmot vaihtavat paikkaa. Hiljennä taustaääni silloin, jos tarinassa on muuta ääntä, kuten puhetta.

Äänitehosteet

Tarinan tapahtumia voi vahvistaa äänitehosteilla. Äänitehosteet vahvistavat toimintaa. Ne voivat tulla hahmostasi tai ne voivat olla ulkopuolisia. Jos hahmosi avaa oven, ovi voi narahtaa äänenä. Jos hahmoasi lähestyy joku eläin, sen tassutuksen voi ottaa mukaan.

Puhe

Sitten on vielä puhe. Puhe voi olla kertojan ääni, joka kertoo, mitä hahmoille tapahtuu. Hahmoilla voi olla myös vuorosanoja. Mieti silloin, miten hahmosi puhuu ja millainen ääni muilla hahmoilla on. Mitä kieltä hahmosi puhuu? Puhuuko hahmosi murretta?

Ääniefektiharjoitus

  1. Kuvittele tarina, jossa hahmo kulkee kaupungin läpi. Millaisia ääniä siihen voisi lisätä?
  2. Hahmosi kompastuu kesken matkan tai törmää johonkin. Mitä silloin kuuluu? Samassa kohtauksessa voi olla useita ääniä, kuten tömähdys tai hahmosi reaktio asiaan.
  3. Yllätä hahmosi jollain. Millainen ääni siitä voisi kuulua?

    Jos innostuit oikein kovasti äänistä, voit kokeilla tehdä tarinan pelkillä ääniefekteillä ja äännähdyksillä.

    Kuuntele nämä pienet ääniraidat.
    1) Yllätys kaupungilla
    2) Matka maalle
    Miten tällainen tarina voisi alkaa? Jatka tarinaa, jos innostuit siitä.