Satumaailman elävöittäminen: valot

Kotona tehtävät
Mediataide ja mediakasvatus
Teatteri ja ilmaisu

Olemme luoneet satumaailman elävöittämistä varten kolmiosaisen ohjeen, jonka avulla saat ideoita tarinan keksimiseen sekä erilaisten efektien tekemiseen. Voit käyttää ohjeita erilaisten leikkien ja esitysten elävöittämisessä yhdessä tai erikseen.

Ohjeen ensimmäisessä osassa luodaan tarina. Kun tarinasi on valmis, voit harjoitella sen pohjalta esityksen tai kuvata vaikka tarinallisen videon. Voit vahvistaa esityksen tunnelmaa lisäämällä mukaan ääni- ja valoefektejä. Ääni- ja valoefektejä voi käyttää myös osana leikkiä, vaikka et tekisikään valmista esitystä. Toivotamme kaikille luovia ja iloisia esityshetkiä!

Osa 1: TARINA
Osa 2: ÄÄNET
Osa 3: VALOT


Osa 3/3: Valot

Valoefektejä varten voit haalia kotoa erilaisia valaisimia, kuten lukulamppuja, otsalamppuja, taskulamppuja tai valosarjoja. Tästä löydät myös pari vinkkiä värivalojen tekemiseen.

Valoilla voi elävöittää maisemaa ja saada rakennettua samaan maisemaan eri vuodenaikoja, hetkiä päivästä tai tehdä siitä epätodellisen.

Kokeile eri valoja. Millaista valoa niistä lähtee? Ovatko ne tehokkaita ja kirkkaita vai heikompia tunnelmavaloja? Millaisen valon tarvitset kesäpäivään? Mistä valo tulee? Entäs auringonlasku? Mistä suunnasta valo silloin tulee? Entä jos hahmosi on joutunut ihmeellisten timanttien peittämään luolaan?

Tavallisen kattolampun valossa.
Tavallisen kattolampun valossa.
Taskulamppu lavasteen takana.
Taskulamppu lavasteen takana.
Patterivalosarjan valossa.
Patterivalosarjan valossa.
Taskulampun valo sinisen silkkipaperin läpi.
Taskulampun valo sinisen silkkipaperin läpi.


Katso video valoefektien käytöstä.

VINKKI: Kiinnitä taskulampun päälle kumilenkillä tai teipillä värillistä silkki-, tai kreppipaperia niin saat tehtyä värivaloja. Eriväriset valot luovat tarinaasi erilaisia tunnelmia. Kokeile miten tunnelma vaihtuu, kun käytät vihreää tai punaista valoa?

Valaistuksen rakentamisessa voit käyttää apuna myös peilejä tai helmiä, joiden kautta voit valaista näyttämöäsi. Tutki mitä valolle silloin tapahtuu.

Voit kokeilla miltä valo näyttää, jos laitat sen eteen siivilän tai leivinpaperin. Leikkaamalla pahvinpalaan pienen reiän ja laittamalla sen taskulampun eteen voit tehdä tarkan spottivalon tai valokeilan.

HUOM! Muistathan, etteivät valot ole leluja. Aikuisen tulee aina valvoa leikkiä tai esitystä, kun käytetään valoja.