Valoilmiö
Valoilmiö on valotaiteeseen keskittyvä kaupunkifestivaali Hämeenlinnassa 21.11.–23.11.2024. Teokset valaistuna klo 17-21. Festivaaliohjelma on maksuton.
Valoilmiö on kolmipäiväinen valotaiteeseen keskittyvä kaupunkifestivaali Hämeenlinnassa.
Vuoden 2024 Valoilmiö järjestetään Hämeenlinnan keskustassa ja Lammin Turvantalolla. Teokset ovat päällä keskustassa 21.–23.11. 17–21, Lammilla 22.–23.11. 17–21. Valoilmiö-festivaalilla on valoteoksia, osallistavia teoksia, esityksiä, työpajoja ja kaikki huipentuu Valokaravaani-kulkueeseen 23.11.
Valoilmiön ohjelma 2024
Teokset, Esitykset, työpajat ja oheisohjelma, Valokaravaani, Valoilmiö Lammi, Yhteistyökumppanit
- Suunta (Hämeenlinnan kirkko)
Flower power (Hämeenlinnan kirkko) - Twist and Shine (Hämeenlinnan tori)
- Vaeltajat (Raatihuoneen ikkunat)
- Prosessi (Raatihuoneenkatu 9-11)
Varjoilmiö (Raatihuoneenkatu 9–11)
Maalarin taivas (Raatihuoneenkatu 9–11)
Live-taideikkunat (Raatihuoneenkatu 9–11) - Valolabyrintti (Sibeliuksen puisto)
Kiiltomatoja ja tulikärpäsiä (Sibeliuksen puisto)
Heijastusseinä (Sibeliuksen puisto)
Kudoskupolit (Sibeiluksen puisto) - Valoasema (Linja-autoasema)
- Fragmented Appearances (Viipurintiensillan alikulku)
- Värilotto (Pinellan puisto)
- The Ring (Taidemuseon piha)
- Herbarium (ARX-talo)
Katso teokset Google-maps -kartalta.
Teokset
Suunta on Niko Tiaisen ja Antti Kulmalan sekä Kaurialan lukion matematiikka- ja luonnontiedelukiolaisten kanssa yhteistyössä toteutettu teos, joka käsittelee elinkaaren ja kasvun teemoja. Nuorten ajatusmaailmasta ponnistava teos on saanut muotonsa kuvataidetunneilla järjestetyissä työpajoissa, ja se ottaa rohkeasti haltuunsa kirkon ulkopuolisen tilan. Teos houkuttelee kokijan astumaan osaksi kokonaisvaltaista elämystä ja pohtimaan, mitä suunta merkitsee elämän eri vaiheissa. Teos on toteutettu Taiken tuella
Immanuel Paxin teos Flower Power kirkon sisäkatossa käsittelee kansanliikkeiden merkitystä ja roolia osana demokraattista päätöksentekoa.1960-luvulla Flower Power -iskulauseella vastustettiin sotaa ja rohkaistiin ihmisiä ruohonjuuritason kansalaisaktivismiin. Tänä päivänä me yksittäiset ihmiset puolustamme yhdessä kyläkouluja, ikimetsiä ja ihmisoikeuksia. Minkä kansanliikkeen sinä aloitat?
Teoksen esittäminen ja kirkossa kuultava ohjelma on saanut tukea Hämeenlinna-Vanajan seurakunnalta.
Brittiläisen Kaleider taidekollektiivin leikittävä veistosinstallaatio torilla kutsuu kävijöitä muuntelemaan teosta. Teos koostuu valoa hohtavista, väänneltävistä palikoista. Kävijät voivat osallistua teoksen muokkaamiseen tai seurata miten värikäs installaatio muuttuu muiden kävijöiden käsissä. Valoilmiössä nähdään Twist and Shine -teoksen ensiesitys Suomessa.
Eksoplaneetat, kaasujättiläiset, kuut ja kääpiöplaneetat muiden Vaeltajien ohella ovat hämeenlinnalaisten päiväkotiryhmien toteuttamia. Raatihuoneen ikkunoissa hohtavan teoksen työpajoista on vastannut ARXin taidekasvattaja Elina Laitinen.
Matthew Fillionin teos herättää tyhjäksi jääneen vanhan kaupungintalon. Valopalikoiksi muutetut ikkunat kuvaavat tekemisen prosessia, joka ei etene virtaviivaisesti. Alussa on joukko kehitelmiä, joista vähitellen tulee tekijänsä mielikuvan mukaisia. Välillä teos ottaa kaikille tutun tetrismäisen muodon. Prosessin tuotannosta vastaa Torvinen Showtekniikka.
Varjoissa kuplii, pirskahtelee, kumisee ja ennen kaikkea elämöidään! Varjot ja valot herättävät kaupungin henkiin eri väreissä Aimokoulun oppilaiden yhdessä luomissa Varjoilmiö-installaatiossa ja -videoteoksessa entisen kaupungintalon ikkunoissa.
Seuraa Valoilmiön alkuilloissa entisen kaupungintalon ikkunoihin syntyvää live-taidetta. Ikkunoita UV-maalaavat Kaputan ja Kettukin taiteilijat sekä Eira Lähteinen.
Torstaina 21.11. 17 Kettuki
Perjantaina 22.11. 17 Kaputa
Lauantaina 23.11. 17 Eira Lähteinen
Maalarin taivas on teos, jota voi ihailla pötkötellen. Kerrokselliset, digipiirtäen tehdyt teokset luovat mielikuvituksellisen taivasmaiseman, joka antaa mielen leijailla pilvien tuolle puolen. Teos on tehty erityisopetuksen pienryhmien työpajoissa, jotka on vetänyt ARXin taidekasvattaja Auni Tuovinen.
Valoleikkipuisto Sibeliuksen puistossa leikitään valolla ja sen kajolla. Valoleikkipuiston keskeltä löytyy MIXAn liikkuva Valolabyrintti, jossa nokkelimmat liikkujat löytävät tiensä ulkokehältä labyrintin keskelle. Leikkipuistossa on muotoleikille omistettu Heijastusseinä, johon voi sommitella oman valoteoksen. Kudoskupolit kutsuvat lapsia ja aikuisia punomaan yhteistä, oranssina hehkuvaa kudosta. Yhteisteosten suunnittelusta vastaa Minna Haveri yhdessä ARX-tiimin kanssa. Yhdestä puiston puusta löytyy pienimpien hämeenlinnalaisten taiteilijoiden Kiiltomatoja ja tulikärpäsiä. Uv-valossa hohtavat ötökät on luotu perhepäivähoidon 1–5-vuotiaiden Kulttuuripolulla. Pajat on suunnittelut ja toteuttanut ARXin taidekasvattaja Saana Siivonen.
Valoleikkipuisto on toteutettu OP Hämeen tuella.
Valoasemalla voit astua sisään videoon ja ääneen. Valoasemasta vastaavat HÄXin nuoret yhdessä Juuso Suurosen ja Kasimir Sarren kanssa. Iltojen viimeisillä tunneilla tunnelmallinen maisema muuttuu sykkiviksi valoreiveiksi, joissa voi tanssia sydämensä kyllyydestä. Valoaseman työpajassa tehdään festivaalille ja Valokaravaaniin sopivia asusteita. Voit myös huokaista hetken Kaputa ry:n kahvilassa.
Valoasema toteutetaan yhteistyössä Koulutuskuntayhtymä Tavastian kanssa.
Fragmented Appearances (NL) Hollantilaisen Gertjan Ademan peilimosaikilla päällystetty jättiläishyrrä luo taianomaisen tunnelman Viipurintien sillan alikulkuun. Näkökulman pirstoutumista käsittelevän teoksen äärellä katsoja joutuu päättämään, katsooko hän veistoksen pintaa vai sen tuottamaa heijastusta. Ademan teoksissa liikkeellä on keskeinen rooli ja myös Fragmented Appearances herää henkiin hyrrän liikkeestä. Teoksen yhteydessä löytyy myös leikkiin kutsuvia pikkuhyrriä.
Pinellan puiston Värilotto näyttää puiston puut uudessa valossa. Paina nappia ja anna koneen arpoa värisi! Valaisuun perustuva teos luo puistoon jokaisella painalluksella uudenlaisen tunnelman. Värilotto kutsuu paitsi pelaamaan, myös ihailemaan alati muuttuvaa vaikutelmaa.
Marko Häkkisen teos kuvastaa elämän jatkuvaa kiertokulkua. Kehä on sitoutumisen, yhteyden ja uudistumisen symboli, joka loistaa valoa ympäröivään pimeyteen. Vanhan puun olemassaolo opettaa ihmisille kärsivällisyyttä ja kestävyyttä. Puu opettaa juurtumaan syvälle omaan maaperäänsä, kun puun oksat kurkottavat kohti taivasta omia unelmiaan tavoitellen. Teoksen nelikanavainen äänimaailma on luotu yhdessä Miemalan koulun oppilaiden kanssa.
Alkutalven pimeydessä kasvio kuljettaa ajatuksia kohti valoa ja elämää. Toteutuksen yhteydessä on pohdittu luonnon kunnioittamisen ja säilyttämisen periaatteita. Herbariumin on toteuttanut yhdessä ARXin taidekasvattaja Elina Laitisen kanssa Lyseon koulun valinnaisen kuvataiteen oppilaat.
Esitykset, työpajat ja oheisohjelma
17–20 Ismo Savimäen kuorot, Hämeenlinnan kirkko
17–21 Animaatiopyörä rullailee teosreitillä
17– Live-taideikkunat, Raatihuoneenkatu 9-11
17–20 Hämeenlinnan kaupunginmuseo avoinna, lasten kanssa maksuton, Raatihuoneenkatu 8
18–19 Sibelius-opiston nuoret muusikot, Hämeenlinnan kirkko
18.15, 18.45 Sibelius-opiston tanssijat, Hämeenlinnan tori
17–21 Animaatiopyörä rullailee teosreitillä
17– Live-taideikkunat, Raatihuoneenkatu 9–11
17–19 Loimua jakaa lämmintä mehua, Hämeenlinnan tori
17–20 Hämeenlinnan taidemuseo avoinna, lasten kanssa maksuton, Viipurintie 2
17–20 Hämeenlinnan kaupunginmuseo avoinna, lasten kanssa maksuton, Raatihuoneenkatu 8
18 Ilpo Numminen & Sami Pekkola duo, Hämeenlinnan kirkko
19 Valokaravaani lähtee Taidemuseon pihasta kohti toria. Valonukkejen esittely noin klo 19.30, Belenos-valoshow, Miniteatteri (Hämeenlinnan tori)
20 Harmaa seura, Hämeenlinnan kirkko
17– Live-taideikkunat, Raatihuoneenkatu 9-11
17–20 Hämeenlinnan taidemuseo avoinna, lasten kanssa maksuton, Viipurintie 2
17–20 Hämeenlinnan kaupunginmuseo avoinna, lasten kanssa maksuton, Raatihuoneenkatu 8
17–21 Taidehalli Häme avoinna, Pilvi Ojalan Puppentheater -näyttelyn avajaiset 17–19, Ikkunagalleriassa Maippi Ketolan videotaidetta, vapaa pääsy, Hallituskatu 14
Valokaravaani
Valoilmiö kutsuu kaikkia osallistumaan lauantai-iltana suureen Valokaravaaniin. Verkatehtaalta torille kulkevan karavaanin katseenvangitsijoina kulkevat jättimäiset lasten ja nuorten tekemät valonuket. Karavaanin valoteoksia on tehty myös Aimokoululla ja HIL-harrastusryhmissä. Jokainen voi tehdä oman valaisevan hahmon ja tulla mukaan kulkueeseen.
VAlokaravaani lähtee kohti toria Hämeenlinnan Taidemuseon pihasta klo 19. Muu ohjelma alkaa koko kulkueen saavuttua torille.
Karavaani huipentuu Hämeenlinnan torilla Belenos-ryhmän futuristiseen ja tunnelmalliseen Halo-valoshow -esitykseen.
Valokaravaani oheisohjelmineen toteutetaan Hämeenlinnan kaupungin kulttuurin perintövarojen tuella.
Lammi 22.–23.11.2024
Lammilla Valoilmiö nähdään kaksipäiväisenä. Teokset ja tapahtuma sijoittuvat Turvantalolle ja sen ympäristöön. Teokset ovat päällä 17–21. Perjantaina 22.11. Lammin Turvantalon ympäristössä vietetään myös perinteistä joulunavausta. Molempina festivaalipäivinä Turvantalolla kahvilasta vastaa Sydänlammin kyläyhdistys ry.
- Vilkuilu
- Valosalonki
- Valopyörylät
- Yöeläimet
- Valaistuja unelmia
Vilkuilu Miltä tuntuu vilkaista kaveria salaa? Entä jos hän kurkkaakin takaisin? Vilkuilun katseiden leikki on animaatiosta ja jättiläispalloista koottu valoinstallaatio. Teoksen animaatiot ovat Konnarin koulun oppilaiden käsialaa. Kokonaisuuden suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat Laura Kauppinen sekä ARXin taidekasvattajat Auni Tuovinen ja Viljami Tabell. Teoksen äänimaisema on syntynyt ARXin työpajassa.
Valosalonki on uv-valossa hohtava yhteisteos, jonka voima perustuu tapettikuvion toistoon. Valosalongin vuodassa jokainen kuvio on yksilöllinen. Pimeässä hohtavan teoksen ovat maalanneet Konnarin koulun oppilaat.
Valopyörylät Piirtoheittimistä rakentuva installaatio kutsuu kävijöitä luomaan omia heijastuskuvia. Kuvat vaihtuvat koko Valoilmiön ajan kävijöiden käsissä. Valopyörylät-kokonaisuuden installoinnista vastaa Minna Haveri ARX-tiimin kanssa. Työpajallinen teos sopii kaikenikäisille.
Yöeläimet Yöeläimiin pääsee tutustumaan Turvantalon puistossa. Hohtavat veistokset ovat VOP Lasten kuvataidekoulun Lammin ja Hauhon oppilaiden tekemiä.
Valomaalauksia Lammin lukion luontolinjalaiset tutkivat taiteen vaikuttamismahdollisuuksia ja tapoja työstää ympäristötunteita. Valomaalaukset on toteutettu osana Johdatus kestävään kehitykseen- opintojaksoa. Oppimisympäristöinä opintojaksolla hyödynnetään koulun lähiympäristöä ja opiskelijoiden omia kokemuksia luonnosta. Valomaalaukset toteutettiin marraskuussa 2024, opiskelijoiden tärkeiksi kokemissa paikoissa. Valomaalauksia ovat olleet ideoimassa ja toteuttamassa: Lammin lukion Luonto- ja ympäristölinjan 1. vuosikurssin opiskelijat yhdessä opettajiensa Akseli Elomaan ja Niko Hyytiäisen kanssa.
Yhteistyökumppanit
Valoilmiötä tehdään yhteistyössä laajan kumppaniverkoston kanssa.
Aimokoulu, Aura of Puppets, HIL – Harrastus ihan lähellä, Hämeenlinnan kaupungimuseo, Hämeenlinnan taidemuseo, Ismo Savimäen kuorot, Kaputa ry, Kettuki, Lammin Turvantalo, Miniteatteri, Sibelius-opisto, Taidehalli Häme, Vanajaveden Opisto
Uutiset
Valoilmiö tuo Hämeenlinnaan valon marraskuussa
6.11.2024
Kansainvälistä valotaidetta ja kaikkien kaupunkilaisten yhteinen Valokaravaani Valoilmiö tuo marraskuussa iloa ja valoa hämeenlinnalaisten kulkureiteille jo kolmannen kerran. Kymmenen teosta sijoittuvat keskustan tuntumaan ja lisäksi …
Katala-ARXantai tuo syksyyn jännitystä
14.10.2024
Syysiltojen pimentyessä Katala-ARXantai valtaa Verkatehtaankujan. Kulttuurikeskus ARX järjestää ulkoilmatapahtuman lauantaina 26.10. klo 17–20. Katala-ARXantai on nimensä mukaisesti katalan jännittävä. Tapahtumassa riittää tekemistä eri-ikäisille. Lasten puutarha …
Valoilmiö-festivaali etsii osallistujia jättiläisvalonukke-työpajoihin
18.9.2024
Valoilmiö-festivaali kutsuu lapsi-aikuinen -työpareja mukaan ainutlaatuisiin jättiläisvalonukke-työpajoihin.
Syksyn Lasten lauantait alkavat
3.9.2024
Hämeenlinna kaupungin ja kulttuuritoimijoiden yhteisen lastenkulttuurilupauksen mukaisesti lapsille tarjotaan taas maksuttomia kulttuurikokemuksia. Syksyn Lasten lauantait käynnistyvät Kulttuurikeskus ARXin gallerian työpajalla. Pää pilvissä -näyttelyn yhteydessä kävijät …