Uimahallin rannan sähkömuuntamosta lasten kaupunkitaideteos

Hämeenlinnan uimahallin rannassa sijaitseva sähkömuuntamo sai uuden ilmeen. Se on nyt peitetty kiireestä kantapäähän lasten taiteella. Suuren vesiseikkailun mahdollistivat yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin kaupunkirakenteen toimiala ja Kulttuurikeskus ARX sekä sähköverkkoyhtiö Elenia.
 
Ajatus lähti liikkeelle Hämeenlinnan kaupunkirakennetoimialalta. Kaupungilla oli aiempia hyviä kokemuksia uimarantojen uimakoppien kuvittamisesta vanhoilla valokuvilla. Uimahallin rantaan oli valmistunut uusi ja värikäs lasten leikkialue, jonka rinnalla seisova suuri harmaa sähkömuuntamo näytti hieman valjulta. Syntyi idea; voisiko muuntamossa näkyä hämeenlinnalaisten lasten kädenjälki?
 
Kulttuurikeskus ARXin ja sähköverkkoyhtiö Elenian väki innostuivat ajatuksesta ja asiaa lähdettiin viemään yhdessä eteenpäin. ARXin keskeisenä kehittämisalueena on lasten osallisuuden lisääminen, mikä tarkoittaa muun muassa sitä, että lapsille tarjotaan tiloja ja paikkoja näkyä ja kuulua kaupunkitilassa. Projekti tarjosi juuri sitä. Syntyi Suuri vesiseikkailu -suunnittelukilpailu, joka järjestettiin osana ARXin kesää. Kilpailun työpajoissa, väliaikaisessa taidekeskus Kortteli2:ssa, hämeenlinnalaiset lapset pääsivät maksutta taiteilemaan ehdotuksiaan muuntamon seinien kuvitukseksi. Kilpailuun osallistui huimat 104 toinen toistaan upeampaa taideteosta, joiden tekijät olivat iältään 1–10 -vuotiaita.

Kuva Miika Kangasniemi. Kuva Suuren vesiseikkailun julkistamistilaisuudesta.
Kuva: Miika Kangasniemi.

Lopullinen kunnia voittajateosten valinnasta annettiin lapsiraadille sekä ARXin sosiaalisen median seuraajille. Nyt viiden lapsitaiteilijan teoksesta on työstetty graafikon kanssa kokonaisuus, joka elävöittää uimarannan aluetta tulevina vuosina. Sähkömuuntamon kuvittavat taiteilijat ovat: Taimi Jussila 8 v., Johannes Korpinen 5 v., Elias Larinkoski 4 v., Tinka Luukas 7 v. ja Oliver Ovaskainen 1v 9kk.

Lisätietoja:
Auni Tuovinen
Taidekasvattaja
Kulttuurikeskus ARX
+358 40 530 3110
auni.tuovinen@hameenlinna.fi