Assi-sairaalan edustalla on nyt 30 metriä pitkä lasten ja nuorten kaupunkitaideteos

Ahveniston uuden sairaalan – tuttavallisemmin Assin – työmaalla käy jo kuhina. Uusi sairaala valmistuu vuonna 2026. Aluetta ympäröi pitkä työmaa-aita, johon kaivattiin inhimillisyyttä ja taidetta ympäristöä piristämään. Nyt alueelle on noussut 30 metriä pitkä lasten ja nuorten yhteisötaideteokseksi muuttama työmaa-aita. Aita sijaitsee tien vasemmalla puolella sairaalan mäelle saavuttaessa.

Lapsia Assi-sairaalan työmaa-aidan edessä.

Aidan yhteisötaideteoksen tekemiseen osallistui monen ikäisiä taiteilijoita, jotka kuvasivat ajatuksiaan maailman inhimillisimmästä sairaalasta. Kouluilla ja varhaiskasvatusyksiköissä järjestetyissä taidetyöpajoissa tutustuttiin opettajien ja varhaiskasvattajien johdolla uuteen sairaalaan ja keskusteltiin siitä, mitä inhimillisyys on ja kuinka se voisi sairaalassa näkyä. Työpajoihin osallistui yli 600 lasta, ja 29 teosta päätyi osaksi yhteisötaideteosta. Aidan teokset etenevät ikäjärjestyksessä alkaen pienimmistä 4-vuotiaista taiteilijoista päättyen 15-vuotiaiden nuorten teoksiin. Assin värejä toistavan taustan taiteilivat Kulttuurikeskus ARXin avoimen Tuu ja tee -työpajan lapset. Kokonaisuuden koordinoinnista vastasivat ARXin taidekasvattaja Auni Tuovinen ja graafikko Liina Harhala.

Työmaa-aidan yhteisötaideteoksen mahdollistivat Kulttuurikeskus ARX, Kanta-Hämeen keskussairaala sekä joukko hämeenlinnalaisia opettajia, varhaiskasvattajia ja perhepäivähoitajia, jotka ohjasivat taidetyöpajat yksiköissään.

Työmaa-aidan piirustuksista vastaavat taiteilijat ovat:

Olivia Alanne

Eelis Alarotu

Emilia Eliander

Huuko Heiniö

Fanni Heritty

Saima Honkanen

Camilla Huttunen

Nuutti Jokinen

Anna Jylhä

Elvi Keskinen

Eeva Kivinen

Luca

Siiri Martikainen

Stiina Mäkelä

Ilona Möttönen

Pipsa Niemelä

Nella Pelkonen

Martta Peltola

Elli Petäjäniemi

Nella Pikivirta

Laura Przybylo

Hilla Puolimatka

Terttu Rantanen

Robin

Lauri Toivonen

Venla Wahlberg

Leenu Wallin

Henna Ylikippari

Anonyymi taiteilija