Lastenkulttuurilupaus kantaa yli pandemian

Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen uusi allekirjoituksellaan Hämeenlinnan Lastenkulttuurilupauksen. Lupauksen mukaisesti Hämeenlinna on sitoutunut jatkossakin tuottamaan laadukasta lastenkulttuuria sekä tukemaan lasten yhdenvertaista oikeutta taiteeseen ja kulttuuriin. Parviainen toteaa, että Hämeenlinna on lapsiystävällinen kaupunki ja haluaa sellaisena myös pysyä. Hämeenlinnassa jokaisella on oikeus kulttuuriin jo pienestä pitäen.

Lastenkulttuurilupauksen sisältö perustuu laajaan yhteistyöhön niin kaupungin oman organisaation sisällä kuin kaupungissa toimivien kulttuurilaitosten kesken. Pitkäjänteisen ja mutkattoman yhteistyön tuloksena Hämeenlinnassa lastenkulttuuri on kaupungin sloganin mukaisesti aina ”ihan lähellä”.

Lastenkulttuurilupaukseen kuuluu, että Hämeenlinnassa jokainen varhaiskasvatuksen ja peruskoulun piirissä oleva lapsi löytää kulttuuri- ja taidekokemuksia arkeensa Kulttuuripolulta. Suomen vanhin lastentaidefestivaali Hippalot on puolestaan koonnut lapsiperheitä Hämeenlinnaan juhlimaan esitysten ja työpajojen merkeissä jo yli 40 vuoden ajan. Lisäksi paikalliset kulttuurilaitokset ovat yhdessä sopineet, että lukuvuoden jokaisena lauantaina Hämeenlinnassa on tarjolla laadukasta lastenkulttuuria: näyttelyitä, näytelmiä, työpajoja, konsertteja ja tapahtumia. Viikonlopun kulttuuritärpit kootaan yhteiseen Lasten lauantai -kalenteriin, jota yllä pitää Kulttuurikeskus ARX omilla verkkosivuillaan.

Pandemia on rajoittanut monia kohtaamisia ja hiljentänyt tapahtumia. Eristäytymisen aikana taiteen ja kulttuurin merkitys ei kuitenkaan ole vähentynyt. Koronarajoitusten aikana julkaistaan uusia Lasten lauantai -etämateriaaleja viikko kerrallaan, kunnes voidaan palata aitoihin kohtaamisiin kulttuurin äärellä.

Kevään 2022 Lasten lauantait aloittaa 15.1. Hämeenlinnan taidemuseo. Museon YouTube-kanavalla julkaistaan silloin lapsille suunnattu lyhyt esittely Ars Fennica 2021 -näyttelystä. Lisäksi videolla annetaan vinkkejä näyttelykokemuksen syventämiseen aikuisten ja lasten yhteisen tekemisen muodossa. Aikuiset voivat vierailla veloituksetta lasten seurassa taidemuseon näyttelyissä kyseisenä lauantaina klo 11–17. Lisäksi alle 25-vuotiailla on ilmainen sisäänpääsy museon näyttelyihin 16.10.2022 asti. Koronatilanteen vuoksi museon asiakasmääriä rajoitetaan salikohtaisesti, jotta turvavälit toteutuvat.

ARXin ja taidemuseon lisäksi Hämeenlinnan lapsiystävällisten kulttuurilaitosten yhteistyöverkostoon kuuluvat Hämeenlinnan teatteri, kaupunginkirjasto, kaupunginmuseo, Museo Militaria, Hämeen linna, Vankilamuseo ja Sibelius-opisto.

Katso video Lastenkulttuurilupauksen allekirjoittamisesta 12.2.2022

Lapset ja nuoret ovat arvokkaita Hämeenlinnalle

Hämeenlinnan kaupunki sai ensimmäisenä kuntana Suomessa UNICEFin myöntämän Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen vuonna 2013. Tunnustuksen saa, kun kunta sitoutuu kestävään kehittämistyöhön lasten ja nuorten osallisuuden ja hyvinvoinnin eteen. Kaupungin tunnustus on uusittu jokaisella arviointikerralla (2015, 2017 ja 2021). Tunnustus on voimassa neljä vuotta ja sen uusiminen edellyttää kehittämistyön jatkumista.

Lapsiystävällisyydessä on ennen kaikkea kyse ajattelutavasta ja toimintakulttuurista. Lapsiystävällisessä kunnassa lapsia ja nuoria kuunnellaan ja heille tarjotaan monipuolisia osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Lapset ja nuoret nähdään arvokkaina kuntalaisina ja heille halutaan tarjota turvallinen ympäristö elää, kehittyä ja kasvaa.

Lastenkulttuurilupaus tehtiin Hämeenlinnassa ensimmäisen kerran vuonna 2019, jolloin sen allekirjoittivat aiemmat kaupunginjohtajat sekä kulttuurilaitosten johtajat.

Lapsiystävällinen kunta Hämeenlinna logo.
Lastenkulttuuri logo

Lisätietoja:
Minna Haveri
Lastenkulttuuripäällikkö
+358 40 869 6374
minna.haveri@hameenlinna.fi
www.kulttuurikeskusarx.fi/lastenlauantai