Valoilmiö 2023
Valoilmiön runsas ohjelma levittäytyy Hämeenlinnan keskustaan ja Verkatehtaan alueelle. Satellittitapahtuma löytyy tänä vuonna Iittalasta. Valoilmiössä voit kokea teoksia, näyttelyitä, työpajoja ja esityksiä. Mukana kokonaisuuksia on ollut luomassa taiteilijoiden ja taidekasvattajien kanssa liki 1500 hämeenlinnalaista lasta ja nuorta. Tutustu painetun esitteen verkkoversioon.
1. Lightsphere – Opus Company (Hämeenlinnan tori)
2. Pinnan alla – Flowers of life (Sibeliuksen puisto, Birger Jaarlin katu 15)
3. Sekalaista seurakuntaa – Aimkoulu (Hämeenlinnan kirkko, Kirkkorinne 2)
4. The Uprooted – Maro Avrabou (FR) ja Dimitri Xenakis (GR) (Kirkkorinne 2)
5. Leikitäänkö! – HAMKin opiskelijat (Raatihuoneenkatu 9–11)
6. Valoleikkipuisto (Arvi Kariston katu 6)
7. Joustava sydän – Camilla Vuorenmaa (Hämeenlinnan taidemuseo, Engel, Viipurintie 2)
8. Leikin varjolla -näyttely ja Valohipat (Galleria ARX, Viipurintie 4)
9. CIVITAS.0001 – Niko Tiainen (Verkatehtaan ranta, Paasikiven tien läheisyydessä)
10. HÄXin UV-graffiti (Hopeaseppien sillan alikulku, Verkatehtaan pääty)
11. Valoasema: Piirtoheittimiä ja Meissä asuu valo – Miniteatteri, M_OTUS – Niko Tiainen (Linja-autoaseman kulttuuritila, Eteläkatu 1)
12. Työpajalandia: Työpajoja ja Mun mieli – Erityisopetuksen pienryhmät (Raatihuoneenkatu 9–11)
13. Overlay – Niko Tiainen (Iittalan lasitehdas, Tehtaantie 3)
14. Akvaarioelämää – Iittalan yhtenäiskoulu (Hollaajantie 2)
Teokset
Lightsphere – Opus Company (Hämeenlinnan tori)
Teoksessa yleisö saa osallistua valtavaan, valaistuun palloleikkiin. Muuttuvalla pallokentällä isommatkin kävijät pääsevät kokemaan, millaista on olla pieni. Opus Company on esittävän taiteen kollektiivi.
Osallisuus: Teos on toiminnallinen ja osallistaa Valoilmiön kävijöitä.
Pinnan alla – Flowers of Life (Sibeliuksen puisto)
Pinnan alla on taitelijaryhmä Flowers of Lifen suunnittelema, kolmen kaupungin lasten maalauksista koottu jättiteos, joka avaa näkymän veden ja mielen syvyyksiin. Maalausten meressä vedenalaiset eliöt ja kasvit hohtavat taianomaisessa uv-valossa. Hämeenlinnan, Oulun ja Vantaan lastenkulttuurin yhteisprojekti viestii Lapsen oikeuksien viikon teemalla taiteen merkityksestä hyvinvoinnille. Projekti on saanut OKM:n hankerahoituksen.
Osallisuus: Pinnan alla -teoksen osien tekemiseen on Hämeenlinnasta osallistunut ala- ja yläkoululaisia. Mukana ovat olleet Jukolan koulun 4a ja 4b, Miemalan koulun 5. lk, Myllymäen 6a, ja Seminaarin koulun 6a ja Lyseon koulun 7D -luokkien oppilaita. Hämeenlinnassa esillä olevassa kokonaisuudessa nähdään myös oululaisten ja vantaalaisten lasten ja nuorten tekemiä osia. Prosessin on koordinoinut Kulttuurikeskus ARX. Pajasisällöistä vastasi ARXin taidekasvattaja Auni Tuovinen.
Sekalaista seurakuntaa – Aimokoulu (Hämeenlinnan kirkko)
Sekalaista seurakuntaa on Aimokoulun oppilaiden projisoitu yhteisteos, joka on esillä Hämeenlinnan kirkossa. Teoksessa nähdään oppilaiden luomia hahmoja, olioita, ihmisiä, eläimiä, eliöitä ja yksisoluisia. Sellaista väkeä, josta syntyy ihmeellinen, rikas ja moninainen maailmamme. Aimokoululaisten teos ei asetu ennalta annettuihin raameihin. Se on juuri sellainen kuin jokainen sen jäsen on. Se on samalla yksi ja samalla monta. Jokaisen ääni kuuluu ja jokaisen jälki näkyy. Aimokoulu on hämeenlinnalaisten lasten ja nuorten oma taidekoulu ja todellakin varsinainen “sekalainen seurakunta”. Kirkossa kuullaan musiikkiesityksiä ja muina aikoina soi teoksen oma äänimaisema.
Osallisuus: Teokseen on osallistunut Aimokoulusta 450 oppilasta.
The Uprooted – Maro Avrabou (FR) ja Dimitri Xenakis (GR) (Kirkkorinne 2)
The Uprooted teos koostuu värikkäistä, valoa hehkuvista kukista, jotka on valmistettu kierrätetyistä
muovipusseista. Kukat ovat jatkoa taiteilijapariskunnan tuotannolle, jossa materiaalien uusiokäyttö antaa tutuille ja arkisille asioille runollisen ulottuvuuden.
The Uprooted teoksen luona nähdään lisätyn todellisuuden kokonaisuus lentävistä ötököistä. Lasten tekemät mielikuvitukselliset lentäjät voi kokea omalla puhelimella ilman erillistä sovellusta. Paja sisällöstä vastasi Kulttuurikeskus ARXin tiimi ja lasten ohjaamisesta taidekasvattaja Auni Tuovinen. Teknisestä toteutuksesta Tatu Heinämäki.
Osallisuus: Teos toimii inspiraationa lasten kanssa tehdylle kokonaisuudelle, jonka voi kokea teoksen äärellä lisättynä todellisuutena. Ötökät on JAP Enkkulan esiopetusryhmän käsialaa.
Leikitäänkö! – HAMKin muotoilun lasiopiskelijat (Raatihuoneenkatu 9–11)
Leikitäänkö! – HAMKin Muotoilun lasiopiskelijoiden installaatio on saanut inspiraationsa leikeistä ja peleistä. Pelit ovat tärkeässä roolissa yhteiskunnan rakentamisessa edistämällä sosiaalistumista, oppimista, kulttuurin säilyttämistä, luovuutta, yhteistyötä ja ongelmanratkaisua.
Teos rakentuu kierrätyslasista, kierrätyspeilistä sekä tekoälyllä tuotetusta videosta. Teoksen suunnittelussa on huomioitu kestävyysajattelu.
HAMKin muotoilun lasiopiskelijoiden ryhmään kuuluvat Alberto Castellanos, Lucia Francova, Niina Keltamäki, Tamami Okada, Saara Tillonen
Osallisuus: Kokonaisuuden suunnittelun ja toteutuksen lähtökohtana on käytetty hämeenlinnalaisten koululaisten tekemiä piirustuksia. Lisäksi teoksen tekovaiheessa prosessiin osallistui kolmen nuoren raati. Raatilaiset pääsivät keskustelemaan tekijöiden kanssa suunnitelmien ääreen ja esittämään mielipiteitään.
Valohipat (ARX-talo, Viipurintie 4)
ARX-talon ikkunat täyttyvät festivaalin ajaksi lasten varjokuvista. Valaistu talo syttyy eloon, kuin meneillään olisi suuret juhlat.
Osallisuus: Kokonaisuuden tekemiseen on osallistunut ARXin asiakkaita kerhoista, kouluista ja varhaiskasvatusyksiköistä. Valaistuksesta ja työpajoista vastaa Kulttuurikeskus ARXin tiimi.
CIVITAS.0001 – Niko Tiainen (Verkatehtaan ranta)
Holografinen teos on projisoitu vesiverhoon Vanajaveden salmeen Verkatehtaan edustalle. Teoksen kuva- ja äänimateriaali on HYK:in valinnaisen kuvataiteen oppilaiden suunnittelemaa. Mediateos saa muotonsa Tiaisen luoman algoritmin mukaisesti.
Osallisuus: HYKin valinnaisen kuvataiteen oppilaat aloittivat työskentelyn Niko Tiaisen kanssa keväällä 2023. Oppilaat ovat tuottaneet teokseen piirroksia, valokuvia ja lyhyitä videoita. Materiaali animoituu Tiaisen luoman algoritmin mukaisesti ja teos muuttaa jatkuvasti muototaan. Teoksen äänimaiseman ovat tehneet HÄXin kellaristudion nuoret.
HÄXin UV-graffiti (Hopeaseppien sillan alikulku)
UV-graffiti on syntynyt HÄXin työpajoissa. UV-graffitia ovat työstäneet nuoret ja koululaiset Juuso Suurosen opastuksessa. HÄX on Kulttuurikeskus ARXin nuoriso- ja kaupunkikulttuuriin keskittyvää toimintaa. HÄX tarjoaa työpajoja ja tapahtumia, joiden keskiössä on katutaiteen lisäksi mm. konemusiikki.
Osallisuus: Teosta ovat maalanneet HÄXin toiminnassa olevat nuoret sekä koululaiset HÄXin graffitipajoissa.
Meissä asuu valo – Miniteatteri (Valoasema, Linja-autoaseman kulttuuritila, Eteläkatu 1)
Meissä asuu valo on Miniteatterin 5–8-vuotiaiden monitaiteinen teos. Se muistuttaa meitä valosta, joka jokaisen sisällä asuu. Teoksen on ohjannut Suvi Seppälä ja sen teknisestä tuotannosta on vastannut Mikko Myllyniemi.
M_OTUS – Niko Tiainen (Valoasema, Linja-autoaseman kulttuuritila, Eteläkatu 1)
M_OTUS on vuorovaikutteinen videoteos valopallomeressä. Teos reagoi sensoriensa avulla kävijöiden liikkeeseen.
Osallisuus: Teoksen videomateriaalin tekoon on osallistunut varhaiskasvatuksen lapsiryhmiä Hirsimäen päiväkodista, Pilke-päiväkodista ja JAPista.
Mun mieli – Erityisopetuksen pienryhmät (Työpajalandia)
Mun mieli -installaation inspiraationa ovat neuroverkot ja aivojen moninainen tapa käsitellä tietoa ja ärsykkeitä. Neuroverkot ovat infromaation käsittelyn malleja, jotka ovat saaneet innoituksensa aivojen toiminnasta. Ne ovat kuvia siitä, miten tieto kulkee.
Osallisuus: Yhteisteoksen ovat toteuttaneet erityisopetuksen pienryhmät ARXin taidekasvattaja Auni Tuovisen ohjauksella.
Overlay – Niko Tiainen (Iittalan lasitehdas, Tehtaantie 3)
Overlay on Iittalan koulun oppilaiden ja mediataitelija Niko Tiaisen yhdessä luoma videotaideteos, joka projisoidaan Iittalan lasitehtaan julkisivuun. Teoksen kuvamateriaalin tekniikkana on digipiirtäminen.
Osallisuus: Teoksen kuvamateriaalin tuottamiseen on osallistunut Iittalan koulun lapsia ja nuoria. Oppilaat ovat osallistuneet ARXin järjestämiin digipiirtämisen työpajoihin, joissa ohjaajina ovat toimineet mediataiteilija Niko Tiainen ja ARXin taidekasvattaja Auni Tuovinen.
Akvaarioelämää – Iiittalan koulun (Iittalan yhtenäiskoulu, Hollaajantie 2)
Akvaarioelämä teoksessa syvyyksistä löytyy värejä, varjoja ja kaikenlaisia otuksia. Teoksen tekemiseen on osallistunut Iiittalan yhtenäiskoulun oppilaita luokka-asteilta 1.-9. Teosta on tehty useilla eri tekniikoilla. Teoksesta on vastannut kuvataideopettaja Ursula Finni.
Osallisuus: Teoksen kuvamateriaalin tuottamiseen ja teoksen ripustamiseen on osallistunut 150 oppilasta Iittalan koulun 1.–9.-luokilta.
Näyttelyt
Valoilmiössä on esillä kaksi näyttelyä: Camilla Vuorenmaan Joustava sydän Hämeenlinnan taidemuseossa ja Leikin varjolla Kulttuurikeskus ARXin Galleria ARXissa. Molemmat näyttelyt ovat maksuttomia.
Joustava sydän – Camilla Vuorenmaa (Hämeenlinnan taidemuseo, Engel, Viipurintie 4)
Camilla Vuorenmaan näyttely käsittelee erityisesti nuoruutta, perhettä ja kasvua. Puukaiverrukseen pohjautuvien maalausten lisäksi näyttelyssä on esillä uv-valossa hohtavia teoksia. 25.11. klo 17 järjestetään taiteilijatapaaminen Joustava sydän -näyttelyssä. Näyttelykierros Camilla Vuorenmaan opastuksella on maksuton ja sen kesto on n. 45 minuuttia.
Osallisuus: Näyttelyssä on Camilla Vuorenmaan teoksiin liittyvä työpaja Valoilmiön kävijöille. Lauantaina 25.11. ohjelmassa on myös kaiken ikäisille sopiva UV-tussityöpaja, jossa puretaan painajaisten teemoja kysymällä: Oletko joskus nähnyt painajaisen? Mistä se kertoi?
Leikin varjolla (Galleria ARX, Viipurintie 4)
Leikin varjolla on Galleria ARXin varjoteemainen näyttely. Näyttelyssä pääsee kokemaan varjoja ja varjokuvien tekemistä monella eri tavalla. Kokonaisuudessa on HILin taideryhmien oppilaiden tekemiä osia, kuten keramiikkaa ja piirustuksia.
Osallisuus: Näyttelyn teoskokonaisuuksiin on osallistuntu Hämeenlinnan kouluilla toimivien HIL-harrastusryhmien lapset. Lisäksi kävijät pääsevät tekemään osia näyttelyyn ja leikkimään varjoilla.
Työpajat
Valoilmiössä kävijät voivat osallistua useisiin työpajoihin. Työpajasisältöjä löytyy eri kohteista. Pajat sopivat kaikenikäisille. Pienimmät pajailevat aikuisen kanssa työparina.
Animaatiopyörä on liikuva työpaja. Pyörä rullailee Raatihuoneenkadun, Viipurintien ja Linnankadun varsilla. Animaatiopyörä pysähtyy reitillä pop-up -työpajaksi, jossa kävijät saadat animoida omia kuvia valoksi seinille. Animaatiopyörän työpajaan voi osallistua torstaina ja perjantaina klo 17–21. Paja sopii kaikenikäisille.
Iittala-extran työpajassa (Iittalan kylätalo, Hollaajantie 4) perjantaina 24.11. klo 17–20 rakennellaan valomaailmoja. Pajan osallistujat pääsevät rakentamaan omia pieniä valoisia installaatioita valosta ja kierrätysmateriaalista.
Joustava sydän -näyttelyssä (Kartta numero 7, Viipurintie 2) Valoilmiön kävjiät pääsevät kirjoittamaan ja piirtämään uv-tusseilla omia painajaisia.
Leikin varjolla -näyttelyssä (Kartta numero 8, Viipurintie 4) on esillä Varjoleikki, jossa voi rakennella omia mielikuvituksellisia varjokuvia.
Työpajalandiassa (Kartta numero 12, Raatihuoneenkatu 9-11) on useita non-stop -työpajoja kaikenikäisille kävijöille. Työpajalandian pajoista vastaavat ARXin taidekasvattajat Saana Siivonen ja Noora Tirkkonen.
Heijastava koru -pajassa askarrellaan Valoilmiön teosten inspiroimia koruja.
RGB seinä kutsuu leikkimään omalla väriä vaihtavalla varjolla.
Rakentelupajassa voi luoda kaupunkimaisemia magneettilaatoilla, joiden muodostama kuva heijastuu seinälle.
Pienten valolaarit on suunnattu tuoreimmille festarikävijöille. Valolaarella voi tutkia omin käsin kaikenlaista piilotettua ja hohtavaa.
UV-kasvomaalit on Valoilmiön kävijöiden käytössä. Tilassa voi koristautua Valoilmiön -reitille ja ottaa selfieitä uv-valossa. Omaa koristelua voi käydä ihailemassa Pinnan alla -teoksen (nro 2) ja Joustava sydän -näytteyn (nro 7) luona.
Valoleikkipuisto (Kartta numero 6, Arvi Kariston katu 6) löytyy edellisen vuoden tapaan Ystävyydenpuistosta Arvi Kariston kadulta. Se kutsuu kaikenikäisiä leikkimään valoilla. Valolelujen ja tunnelmavalaistuksen hehkussa viihtyvät perheen pienimmätkin. Valoleikkipuistossa voit kuunnella perhepäivähoidon ryhmien laulamia valaisevia lauluja. Leikkipuistosta vastaa ARXin taidekasvattaja Helinä Tanner. Laulujen tuotannosta vastaa Tannerin lisäksi ARXin tekninen tuottaja Juuso Suuronen.
Valoasemalla (Kartta numero 11, Eteläkatu 1) pääsee tekemään abstrakteja kuvia osaksi Valopyörylä -piirtoheitin-installaatiota. Kuvat vaihtuvat koko Valoilmiön ajan kävijöiden käsissä. Valopyörylä -installaatiosta vastaa Valoilmiön tiimi. Työpaja sopii kaikenikäisille.
Ylös
Esitykset
Valoilmiössä voit kokea myös esityksiä, livemusiikkia, jättimäisiä teatterinukkeja ja valohahmoja.
Meissä asuu valo on Miniteatterin 5–8-vuotiaiden oppilaiden monitaiteinen teos muistuttaa meitä valosta, joka jokaisen sisällä asuu. Ohjaus Suvi Seppälä, tekninen tuotanto Mikko Myllyniemi.
Meissä asuu valo torstaina klo 18. Valoasemalla, Linja-autoaseman kulttuuritilassa (Eteläkatu 1).
Reivipakun pop-up-bileet villitsevät eri puolilla Hämeenlinnaa jokaisena festivaalipäivänä. Pakun tarkempi bileaikataulu ilmoitetaan Valoilmiön somessa. Instagram @valoilmiofestivaali
Valohahmot kiertävät eritillä jokaisena päivänä. Hahmoissa festivaalilla kulkevat Miniteatterin nuoret ja ARXin Samu Tolvanen. Pukujen suunnittelusta ja toteutuksesta ovat vastanneet Ammattiopisto Tavastian opiskelijat Tanja Eronen ja Aino Raunistola.
Valohahmot liikkuvat Valoilmiön reitillä jokaisena festivaalipäivänä klo 17–21.
Varpunen ja Beluga ovat Aura of Puppetsin jättimäisiä nukkeveistoksia, jotka kelluvat yleisön päiden yläpuolella. Teokset nähdään keskustassa, torin tuntumassa.
Varpunen perjantaina klo 18–18.20, 19–19.20 ja 20–20.20
Beluga lauantaina klo 18–18.15 , 18.45–19.00 ja 19.30–19.45
Kuorot vauhdissa koostuu Ismo Savimäen johtamista kuoroista. Kirkossa tunnelmoivat Neloskuoro, Aurorina ja Vanajan kamarikuoro.
Kuorot vauhdissa torstaina klo 17–20. (Hämeenlinnan kirkko, Kirkkorinne 2)
Ääniä illassa kuullaan, kun Sibelius-opiston oppilaat ja opettajat tuovat Valoilmiöön monenlaisia säveliä eri instrumenteilla ja eri-ikäisten esittämänä.
Ääniä illassa perjantaina klo 17–19.30 (Hämeenlinnan kirkko, Kirkkorinne 2).
Musiikkiteatteri Spektri tuo lavalle eri-ikäisten musiikinharrastajien ryhmiä. Kirkossa nähdään pieniä Pienet musiikkiteatteriesittyksiä lapsilta ja nuorilta sekä äänimaisemaa, laulua, tanssia ja heittäytymistä vapaasti improvisoiden. Yleisö voi osallistua yhteiseen tekemiseen.
Musiikkiteatteri Spektri lauantaina klo 17 (Hämeenlinnan kirkko, Kirkkorinne 2).
VALOA-yhtye karkottaa marraskuista pimeyttä nimensä mukaisilla kosmisilla indiesoundeilla suroaan Hämeen sydämestä.
VALOA-yhtye klo 18 (Hämeenlinnan kirkko, Kirkkorinne 2).
Noo on hämeenlinnalainen laulaja-lauluntekijä, jonka biiseissä simppelit melodiat ja vahvat tunnelmalliset harmoniat yhdistyvät runopohjaisiin sanoituksiin.
Noo klo 19 (Hämeenlinnan kirkko, Kirkkorinne 2).
Iittala
Valoilmiö rantautuu vuosittain yhteen Hämeenlinnan pitäjistä. Tänä vuonna Valoilmiö on Iittalassa. Esillä on kaksi teosta ja perjantaina työpajoja ja esityksiä.
13. Overlay – Niko Tiainen (Iittalan lasitehdas, Tehtaantie 3)
14. Akvaarioelämää – Iittalan yhtenäiskoulun oppilaat (Iittalan yhtenäiskoulu, Hollaajantie 2)
Iittala-extra perjantaina 24.11. klo 17–20
Valopaja (Iittalan kylätalo, Hollaajantie 3)
Valopaja on suunnattu kaikenikäisille. Pajassa rakennetaan omia valomaailmoja ja tutkitaan valoja ja varjoja. Paja toimii non-stop -periaatteella ja se on maksuton.
Iittalassa vierailee myös Reivipaku ja valohahmoja.
Lisäksi Iittalan Design-museo on avoinna maksutta Valoilmiön kävijöille. Iittalan koulun vanhempainyhdistyksen kahvila ja makkarakoju löytyvät koulun teoksen luota.
Mukana Valoilmiössä on ollut Iittalan yhtenäiskoulu ja I-Valo sekä Iitala Villagen puodit ja Design museo. Lisäksi Iittalan päiväkoti ja VOPin taiteenperusopetuksen ryhmät ovat osallistuneet Valoilmiöön ennakkoon.
Uutiset
Valoilmiölle kunniamaininta Horisontti-työryhmältä
25.4.2023
Horisontti jakoi 24.4.2023 valtakunnallisen yleisötyöteko -tunnustuspalkinnon ensimmäistä kertaa. Tunnustuspalkinto myönnetään kulttuurin ja esittävän taiteen alaan liittyvälle projektille, hankkeelle tai teolle, joka on ollut ajankohtainen edellisen …
Kaupunginjohtajan innovaatiopalkinto Valoilmiö-festivaalille
20.1.2023
Hämeenlinnan kaupunginjohtajan innovaatiopalkinto 2023 myönnettiin Valoilmiö-festivaalille ja sen tuotantotiimille: Minna Haverille, Laura Kauppiselle, Riikka-Leena Puistolalle ja Auni Tuoviselle. Kaupunginjohtajan innovaatiopalkinto jaetaan erittäin merkittävästä uudesta toimintatavasta, työmenetelmästä tai tuotteesta, joka kohdistuu …
Valoilmiö-festivaali sai kaupunkilaiset liikkeelle
20.11.2022
Hämeenlinnalaiset ottivat viikonloppuna valotaiteen omakseen, kun kaupungissa järjestettiin ensimmäistä kertaa kolmen illan mittainen valotaiteeseen keskittynyt kaupunkifestivaali Valoilmiö. Tapahtuman järjestämisestä vastasi Kulttuurikeskus ARX. Yleisön suosikeiksi nousivat …
Hämeenlinna saa uuden, valoisan festivaalin!
21.5.2022
Valotaideviikko on ympäri Hämeenlinnaa tapahtuva yhteisöllinen ja osallistava valotaidetapahtuma. Se toteutetaan ensimmäisen kerran Lapsen oikeuksien viikolla 14.–20.11.2022. Tapahtumasta on tarkoitus kehittää vuosittain toistuva. Valotaiteen tapahtumaviikko …