Eläinten pelastus – jääleikki

Kotona tehtävät

Eläinten pelastus on jääleikki. Leikki soveltuu erityisesti taaperoiden puuhaksi, mutta voi innostaa isompiakin pelastustehtävään. Leikin voi valmistella yhdessä lapsen kanssa tai jännittävänä yllätyksenä!

Eläinten pelastus on suunniteltu erityisesti kotiin, mutta leikin voi tehdä myös varhaiskasvatuksen ryhmissä.

Tarvikkeet: pieniä muovi- tai kumileluja, pakastamista kestävä muovikulho, pelastustyökaluja: lusikka, kauha, pinsetit, muovinen pesuvati, puristettava pullo esim. vanha astianpesuainepullo, muovia ja/tai pyyhkeitä lattian suojaamiseksi

Valinnainen: suola, ruokasooda, elintarvikevärit

Leikkiohjeen on tehnyt Kulttuuriohjaaja Maarja Pihl-Bagdonas.

Valmistelut

Kaada pieni määrä vettä muovikulhoon, isää muutama lelu ja aseta kulho pariksi tunniksi pakastimeen tai ulos, jos on pakkaskeli. Kun vesi on jäätynyt, toista tämä vaihe, kunnes astia on täynnä ja lelut ovat jäätyneet eri kerroksiin.

Laita halutessasi suolla ja ruokasoodaa omiin kulhoihinsa ja värjää elintarvikeväreillä. Mikäli haluaa säästyä suuremmalta sotkulta tai suojaamiselta, kannattaa elintarvikeväri jättää pois.

Täytä pullo lämpimällä vedellä. Sekoita halutessasi sekaan pari tippaa elintarvikeväriä.

Tipauta eläinjääpaakku pesuvatiin ja aseta vati muovilla ja pyyhkeillä suojatulle lattialle. Myös kylpyhuoneen lattia on mainio paikka tälle leikille, mutta silloinkin lattialle kannattaa levitellä pyyhkeitä tms. liukastumisen ehkäisemiseksi.

Asettele työkalut, lämminvesipullot sekä ruokasooda- ja suolakipot pesuvadin viereen.

Leikkimään!

Kun valmistelut on tehty, eläinten pelastus alkakoon! Kaatamalla lämmintä vettä ja ripottelemalla suolaa ja ruokasoodaa jään päälle, eläimet pitäisi työkalujen avulla saada pelastettua jääpinteestä.


ARXin Tartuntavaaratonta taidetta! taidetehtävät tuotettiin 2020 keväällä kotona sinnitteleville lapsille ja aikuisille piristämään etäarkea. 41 tehtävää löydät nyt ARXin materiaalipankista suomeksi (Kotona tehtävät ) ja englanniksi (In English).