Heitä runo

Kirjallisuus ja sanataide
Kotona tehtävät

Heitä runo on ohje sattumasanataiteen tekemiseen. Nopparuno voi toimia kirjoitusharjoitusten lämmittelynä, kuvan inspiraationa tai sanaleikkinä. Runon voi heittää vaikka iltaloruksi! Sisältö soveltuu kaikenikäisille. Pienemmille yhdessä vanhemman kanssa.

Heitä runo -tehtävää varten tarvitset nopan, kynän ja paperia.

Aloita valitsemalla aihe. Aihe voi olla mikä vain avaruudesta, kevääseen tai kivestä koulupäivään. Aiheesta tulee runosi ensimmäiset sanat, kuten: Avaruus on…, Koulupäivä on…

Keksi aiheeseen sopivia sanoja alla olevan kaavan mukaisesti. Sanoja tehdään kolmeen ryhmään ja jokaiseen ryhmään tulee kuusi sanaa.

Ensimmäinen ryhmä vastaa kysymykseen millainen eli vaikkapa viekas, keltainen, ilmava. Kirjoita siis kuusi sanaa, jotka vastaa kysymykseen millainen.

Toinen ryhmä vastaa kysymykseen kuka tai mikä, kuten aurinko, lätäkkö, Irma-täti. Näiden ei tarvitse kertoa ensimmäisen ryhmä asioista. Voit valita aivan sattumanvaraiset sanat.

Kolmas ryhmä vastaa kysymykseen missä. Se voi olla suuressa, pienessä, kaukana, lähellä, kuten katolla, kumisaappaassa tai kämmenellä.

Kun olet keksinyt kuusi sanaa jokaiseen ryhmään, laita ne allekkain ja laita jokaisen eteen numero yhdestä kuuteen.

Sitten heitetään runo:
Runo alkaa teemasi sanoilla: Kevät on… tai Kotona oleminen on… tai joku itse valitsemasi teema.

Aloitussanojen jälkeen heitetään ensin sana ensimmäisestä ryhmästä. Jos saat vaikka kakkosen, niin lisää runoosi se sana, joka on listassa toisena. Sitten heitä vielä sanat toisesta ryhmästä ja lopuksi kolmannesta ryhmästä. Lisää myös nämä sanat runoosi.

Nyt sinulla on yhden säkeen runo. Voit heittää siihen lisää säkeitä, jatkaa runon tarinaksi niin, että käytät ensimmäistä lausetta tai vaikka maalata sen.