Kaikkea kivaa kivistä

Arkkitehtuuri ja design
Kotona tehtävät
Kuvataide ja kädentaidot
Luonto

Onko kaikki lelut jo loppuun leikitty ja piirustukset piirretty? On aika mennä perusasioiden äärelle ja kerätä kiviä. Kaikkea kivistä -materiaali vinkkaa, miten monipuolista tekemistä kivet voivat tarjota.

Käykää keräämässä erikokoisia, -muotoisia, -värisiä ja -tuntuisia kiviä. Peskää kivet ja laittakaa ne säilytyslaatikkoon.

Kokeilkaa kuka kasaa korkeimman pinon? Kuka löytää isoimman/pienimmän, painavimman/kevyimmän, pyöreimmän/ kulmikkaimman kiven? Kuka keksii kolmelle kivelle eniten tapoja tasapainottaa kivet toistensa päälle?

Kuvassa lapsi leikkii kivillä.
Kuvassa lapsi asettelee eri kokoisia kiviä paperille.

Kiviin voi maalata tai piirtää viivoja. Viivat voivat kaartaa hieman kiven muodon tai värien mukaan. Asetelkaa viivoitetuista kivistä uusia kuvioita. Onnistuuko kolkaarre, ympiö, suunnike tai kolpyrä? Keksikää uusille kuvioille myös itse nimiä. Tai tehkää pienempien lasten kanssa tuttuja kuvioita kuten kolmio, neliö ja ympyrä. Kivillä voi harjoitella myös plus ja miinuslaskuja piirtämällä kiviin numerot. Laskeaksesi helppoja laskuja, tarvitset kaksi kappaletta jokaista numeroa 0–9 sekä +, – ja = -merkit. Tee kivistä peli piirtämällä kivien ääriviivat paperille ja yritä laittaa kivet oikeille paikoilleen. Pienimmille (alle 3–vuotiaille) lapsille voi tehdä ääriviivapelin myös leluilla.

Kuvassa lapsi asettelee eri kokoisia kiviä paperille.

Tarvikkeet: kiviä (n. 20 kpl), maalia/tussi, jolla voi piirtää kiviin, laatikko kivien säilytykseen, paperi ja kynä


ARXin Tartuntavaaratonta taidetta! taidetehtävät tuotettiin 2020 keväällä kotona sinnitteleville lapsille ja aikuisille piristämään etäarkea. 41 tehtävää löydät nyt ARXin materiaalipankista suomeksi (Kotona tehtävät ) ja englanniksi (In English).