Ristinollanappulat taikataikinasta

Kotona tehtävät
Kuvataide ja kädentaidot

Taikataikina on helppo, kotitekoinen muovailumassa lapselle. Taikinaa voi käyttää muovailuvahan tavoin ja siitä on helppo tehdä esimerkiksi eläimiä tai vaikkapa nukkekodin tavaroita. Hauska idea on tehdä taikataikinasta ristinollan pelaamiseen tarkoitetut nappulat.

Valmista taikina.

Taikataikinaohje:

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl suolaa
  • 1,5 dl vettä
  • 1 rkl ruokaöljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää nesteet. Vaivaa taikinaa tasaiseksi. Jos taikina lohkeilee, lisää vettä. Jos taikina tarttuu käsiin, lisää jauhoja.

Ohjeesta tulee reilun kokoinen taikina, josta riittää muuhunkin kuin nappuloiden muovailuun. Jos taikinaa jää yli, sitä voi säilyttää jääkaapissa muovipussissa noin viikon ajan.

Kuvassa taikataikinaa muovipussissa, kaulin , vesilasi ja muotti.

Aloita muovailu. Tarvitset ristinollaa varten kymmenen nappulaa, Voit tehdä joko pikkuisen ristinollan (nappulat noin kolikon kokoisia) tai jättiristinollan (nappulan halkaisija 5-6 cm). Esimerkiksi pienellä lasilla saa tasaisin pyörylöitä. Voit myös valita itse muodot, esim. piparkakkumuotilla viisi sydäntä ja viisi tähteä. Jos käytät muotteja, kaulitse taikataikinasta levy ja leikkaa levystä nappulat piparkakkumuotilla tai lasilla. Voit myös pyöritellä pieniä palloja ja litistää niitä niin, että pintaan pystyy myöhemmin maalaamaan tai piirtämään.

Nosta valmiit nappulat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Säädä uuni 125 asteeseen ja kuivata koristeita noin tunnin verran.

Anna uunista tulleiden koristeiden jäähtyä, minkä jälkeen voit aloittaa niiden maalaamisen ja koristelun. Maaleiksi sopivat esimerkiksi vesivärit ja akryylivärit. Myös tusseilla voi koristella.

Maalaa tai piirrä viiteen ristinollanappulaan nolla ja viiteen risti, tai käytä mielikuvitusta. Jos teit esimerkiksi viisi sydäntä ja viisi tähteä, ne voi maalata tai värittää keskenään eri värisiksi ja koristella vapaasti. Ristinollalaudan voit tehdä paperille tai kartongille piirtäen tai teipillä (kaksi pystyviivaa ja kaksi vaakaviivaa, ruutuja tulee yhteensä yhdeksän).

Peilaudassa taikataikinasta tehtyjä pelinappuloita.

Ristinolla asetetaan nappuloita vuorotellen ruudukkoon. Se, kumpi saa ensin omat nappulat pysty- tai vaakariviin tai kulmasta kulmaan, on voittaja. Mukavia pelihetkiä!

Tarvikkeet: kulho, lusikka, desilitran ja ruokalusikan mitat, kelmua tai muovipussi, kaulin ja piparkakkumuotit, maaleja ja pieniä siveltimiä tai tusseja


ARXin Tartuntavaaratonta taidetta! taidetehtävät tuotettiin 2020 keväällä kotona sinnitteleville lapsille ja aikuisille piristämään etäarkea. 41 tehtävää löydät nyt ARXin materiaalipankista suomeksi (Kotona tehtävät ) ja englanniksi (In English).