Varjoteatteri

Kotona tehtävät
Kuvataide ja kädentaidot
Mediataide ja mediakasvatus
Teatteri ja ilmaisu

Varjoteatterin tekeminen kotona on helppoa, hauskaa ja luovaa puuhaa lapsen kanssa. Alkuun pääset yksinkertaisilla tarvikkeilla, tarvitset vain valoa, yksivärisen taustan ja hahmoiksi vaikkapa leluja tai itse taiteillut paperinuket. Varjoteatterimaailmoista saa myös hienoja valokuvia!

Näyttämön tekeminen

Helpoiten näyttämö syntyy suuntaamalla pöytälamppu yksiväriseen seinään ja tekemällä varjoteatteria lähellä seinää. Voit myös kiinnittää vaalean lakanan pyykkinarun avulla keskelle huonetta ja heijastaa valon varjoteatterinukkien ja itsesi taakse osoittamaan kohti lakanaa. Lakanan toiselle puolelle voi kutsua yleisön seuraamaan varjoteatteriesitystä.

Paperinuket

1) Piirrä tukevalle paperille tai kartongille valitsemasi hahmo. Voit piirtää jonkin osan erilliseksi, esim. käsi, jalka, pää, häntä tai hattu.

2) Leikkaa osat irti.

3) Teippaa grillitikut kiinni osiin.

On helppoa tehdä varjoteatteria kahdella tikulla. Mitä enemmän tikkuja, sitä enemmän näyttelijöitä tarvitaan. Ota kaveri mukaan esitykseen!

Kaikki nuken osat yhdessä.
Nuken osat lähtevät lentoon.

Esinevarjoteatteria

1) Aseta varjoteatterin lavaksi jokin taso, esim. jakkara.

2) Etsi leluja tai muita esineitä, joista voisi syntyä kiinnostavia varjoja. Kokeile rohkeasti!

3) Asettele hahmot lavalle. Voit rakentaa laajoja maailmoja ja elävöittää niitä tekemällä kiinnostavia taustoja esim. roikottamalla esineitä myös ylhäältä päin tai käyttämällä erilaisia läpikuultavia muoveja tai kankaita.

Tähtitaivas syntyy läpinäkyvästä muoviroskasta, joka on kasteltu ja rypistetty. Siihen voi myös leikata saksilla muotoja tai reikiä.
Lintu lentää taivaalla ompelulangan varassa.

Vinkki: Etsi kotoa lisää tarvikkeita varjoteatterimaailman rakentamiseen! Todella hienoja varjoja syntyy myös esim. erilaisista laseista, läpikuultavista muoviroskista, verkkosipulipusseista, viherkasveista, kristalleista..

Varjoteatteriesitys

Varjoteatterilla on hauskaa tehdä lyhyitä kokeiluja, mutta voit myös suunnitella kokonaisen esityksen! Esityksen tarinan keksimisen avuksi löydät suunnittelutyökalun täältä.

Sopivan musiikin löytäminen ja äänien keksiminen hahmoille tuo liikettä ja eloa varjoihin. Täältä löydät ARXin ohjeet esityksen äänimaailman elävöittämiseen.