Valoilmiö-festivaali sai kaupunkilaiset liikkeelle

Hämeenlinnalaiset ottivat viikonloppuna valotaiteen omakseen, kun kaupungissa järjestettiin ensimmäistä kertaa kolmen illan mittainen valotaiteeseen keskittynyt kaupunkifestivaali Valoilmiö. Tapahtuman järjestämisestä vastasi Kulttuurikeskus ARX. Yleisön suosikeiksi nousivat Hämeenlinnan kirkon julkisivuun projisoitu Immanuel Paxin teos Turvallisuuden tila ja taiteilijakollektiivi Flowers of Lifen ja lasten yhdessä tekemät Pinellan puistoon ja Renkoon sijoittuneet Glowing Meadow ja Sphere of Creation.

Lasten ja nuorten osallisuuteen painottuvan festivaalin teoksia oli tekemässä noin 1000 lasta ja nuorta Hämeenlinnan kouluista, päiväkodeista ja harrastusryhmistä. Festivaalin aikana kävijät pääsivät tutustumaan valotaiteeseen myös tekemisen ja tutkimisen kautta useissa eri työpajoissa. Valotaide innosti valokuvaamaan teoksia, mikä näkyi kuvien runsautena sosiaalisen median kanavissa.  

Vastaanotto oli kaikkialla ihastunutta – kaupunkilaiset ottivat tapahtuman omakseen ja lähtivät sankoin joukoin iltakävelylle katsomaan teoksia. Kolmen illan aikana Valoilmiön sisä- ja ulkotiloissa kirjattiin yhteensä arviolta 20 000 käyntikertaa. Voidaan todellakin sanoa, että festivaalista tuli ilmiö.

Valotaiteeseen keskittyvä kaupunkifestivaali Valoilmiö järjestettiin ensimmäistä kertaa 17.-19.11. Teokset sijoittuivat Hämeenlinnan keskustan lisäksi Rengon taajamaan. Festivaali järjestetään seuraavan kerran 23.-25.11.2023. Teoshaku ensi vuoden festivaalille on käynnissä.

Lisätiedot:

Riikka-Leena Puistola
kulttuurituottaja
Kulttuurikeskus ARX
riikka-leena.puistola@hameenlinna.fi
040 8696 326

Valoilmiö kaupunkifestivaalilla esiintyi Unia valoryhmä. Valotanssijan taustalla hohtaa Immanuel Paxin teos Turvallisuuden tila
Valoilmiö festivaalilla nähtiin lauantaina valoelävöittäjien ryhmä Lumina-productionsin Unia. Taustalla Immanuel Paxin teos Turvallisuuden tila. Kuva: Miika Kangasniemi.