20-vuotiaan ARXin toimintavuosi oli kulttuurikohtaamisten juhlaa

Viime vuonna vietettiin lasten ja nuorten kulttuuripalveluihin keskittyvän Kulttuurikeskus ARXin 20-vuotisjuhlaa. Toimintavuosi 2023 jääkin tilastoihin ja muistoihin monien merkityksellisten kulttuurikohtaamisten vuotena.

ARXin peruspalvelut kutsuivat työmaa-aidoista huolimatta

Kulttuurikeskus ARXin sydämessä eli Galleria ARXissa nähtiin viime  vuonna neljä näyttelyä: Minä tykkään nyt, Metsäretki, Ystävä joella ja Leikin varjolla. Lisäksi ARXin oma Mistä nyt tuulee? -näyttely piipahti Hippaloilla ja jatkoi kiertueelle Koillis-Suomen Koppa-verkoston kuntiin. Vaikka toimintavuotta sananmukaisesti varjosti Verkatehtaan Radiotalon korjaushanke, työmaa-aidasta huolimatta kävijöitä ARXin näyttelyissä oli yhteensä 8242. Heistä yli 3200 vieraili taidekasvattajien vetämillä opastuksilla. Näyttelyt olivat erityisesti varhaiskasvatusryhmien suosiossa, joten opastusajat varattiin usein loppuun heti niiden julkaisupäivänä.

ARX järjesti vuoden aikana myös kolme ARXantai-perhetapahtumaa, seitsemän Lasten lauantaita ja muutaman muun tapahtuman. Käyntikertoja tapahtumissa laskettiin yhteensä 4036 ja ARXin kesän työpajoissa 843. Suosituin tapahtumista oli teemaltaan sopivasti jännittävä, marraskuun alkuun sijoittunut Karsea-ARXantai, joka toteuttiin yhteistyössä Hämeenlinnan taidemuseon kanssa.

ARXin arjessa pyöri kuluneena vuonna kaksi kerhoa eli Taideaamut perheille ja Kotoutujien perhekerhot. Kerhokäyntejä laskettiin vuoden aikana 2070. ARX tarjosi perheille kulttuuria myös jakamalla yhdessä Hämeenlinnan taidemuseon kanssa Vauvapaketin Hämeenlinnan odottajaperheisiin Oma Hämeen äitiysneuvoloiden kautta.

Kaikki ARXin tapahtumat, kerhot ja näyttelyt ovat kävijöille maksuttomia. Omien tapahtumien ohella ARX koordinoi Hämeenlinnan kulttuurilaitosten yhteistä Lasten lauantai -kalenteria, josta löytyy taide- ja kulttuurisisältöjä lauantaipäiviin.

Suositut festivaalit tahdittivat juhlavuotta

Kulttuurikeskus ARX järjestää vuosittain kolme festivaalia: Suomen vanhimman monitaiteisen lastenfestivaalin eli Hippalot, nuorille suunnatun Räikee katutaidefestivaalin sekä uusimpana osallistavan kaupunkifestivaali Valoilmiön. Mukana näitä festivaaleja tekemässä oli viime vuonna suuri joukko eri taiteiden ammattilaisia sekä valtava joukko lapsia ja nuoria.

Valotaiteeseen keskittyvässä Valoilmiössä arvioitiin 14 teos- ja työpajakohteen keränneen kolmen päivän aikana noin 35 000 käyntikertaa. Valoilmiö-festivaalin tekemiseen osallistui lähes 1500 lasta ja nuorta ja sen aikana yleisölle esiintyi noin 120 lasta ja nuorta. Kantakaupungin kävelyreitin lisäksi valotaidetta nähtiin festarin viime vuoden satelliittipitäjä Iittalassa.

Nelipäiväiset Hippalot keräsivät elokuussa esityksiin, konsertteihin, työpajoihin, näyttelyihin sekä leikkipisteille yleisöä noin 18 500 käyntikerran verran. Yksi vuoden kohokohdista oli lasten kanssa yhdessä rakennettu Lasten puutarha.

Räikee katutaidefestivaalilla maalattiin tänä vuonna 21 kohdetta. Hämeenlinnaa värittävän festivaalin kantava idea on, että paikalliset tekijät ja nuoret tulevaisuuden lupaukset pääsevät työskentelemään yhdessä alan huippujen kanssa. Vuoden 2023 Räikeetä maalaamassa oli 55 katutaiteilijaa ja työpajoissa ja tapahtumissa taidetta teki 397 paikallista lasta ja nuorta. Maalauksiin voi edelleen käydä tutustumassa eri puolilla Hämeenlinnaa ja Hattulaa.

HÄX ja HIL voimistuvat vuosi vuodelta

Nuorisolle suunnattu HÄX vahvisti paikkaansa Hämeenlinnan kulttuurikentällä. HÄXin toiminnassa nuoret ovat aktiivisessa roolissa ja pääsevät tekemään ohjatusti katutaidetta ja musiikkia. Kaupunkikulttuuriin keskittyvä HÄX tarjosi toimintaa kesällä Hämeensaaren Skateparkilla sekä tapahtumissa. Tänä vuonna HÄXin osallistujia nähtiin myös Yle X PoPin lavalla.

HÄX tarjosi nuorille mahdollisuuden tutustua toimintaan Harrastamisen Suomen mallin eli HILin kanssa tehtävillä Demotour -kiertueilla Hämeenlinnan yläkouluissa. Lisäksi HÄX järjesti konemusapajoja osana Hattulan ja Riihimäen Kulttuuripolkuja. HÄXin eri toiminnoissa kirjattiin viime vuonna 2705 käyntikertaa.

Kulttuurikeskus ARX järjestää Suomen Harrastamisen mallin HIL-harrastuksia koulupäivien yhteydessä. ARXin taidekasvattajat ohjasivat syyskaudella 11 taideharrastusryhmää eri puolilla Hämeenlinnaa. Mukana on myös erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden pienryhmiä.

Kulttuuripolku saattoi tuhansia lapsia taiteen ja kulttuurin pariin

ARXin tuotantokokonaisuuksista suurin on Kulttuuripolku. Se on Hämeenlinnan, Hattulan, Janakkalan ja Riihimäen kulttuurikasvatussuunnitelma. Jokaisessa kunnassa polku on oma ja erityinen. Yhteistä on, että Kulttuuripolulle pääsevät kaikki alueen lapset varhaiskasvatuksen pienimmistä peruskoulun viimeiselle luokalle asti.

Kulttuuripolku tehdään yhdessä laajan, paikallisen yhteistyöverkoston kanssa. Se tarjoaa työpajoja ja retkiä, esityksiä ja museovierailuja. Kulttuuripolku tavoittaa vuosittain ikäluokat sataprosenttisesti ja monet lapsista useaan kertaan. Kulttuuripolun velvoittaviin sisältöihin ja extroihin osallistuttiin viime vuonna huikeat 42 603 kertaa.

Hämeenlinnan Kulttuuripolun ikimuistoisimpia tuotantoja viime vuonna olivat 3.-luokkalaisten koko ikäluokan yhdeksi yli 700 lapsen kuoroksi koonnut Poika joka katseli puiden latvoja -konsertti sekä kaupunginjohtajan isännöimä 6.-luokalaisten itsenäisyyspäivän juhla, jossa suosikkiartisti SHRTY villitsi niin ikään yleisönsä yhteislauluun. Vielä aivan joulun alla ARX jakoi päiväkoteihin 67 talvitaide-materiaalipakettia, joiden keltaisten ARX-ämpäreiden sisällön ja ohjevihkosen toivotaan innostavan lapsia pakkaspäivien talvitaiteiluun.

Lisätietoja:

Lastenkulttuuripäällikkö Minna Haveri, minna.haveri@hameenlinna.fi p. 040-869 6374